Mecanismele de perfecţionare a cadrului regulatoriu pentru business trebuie revăzute, experţi

În ultimii patru ani, asistăm la o deschidere a Guvernului pentru implicarea sectorului privat în luarea deciziilor. Însă această tendinţă a fost  insuficient ancorată, deseori deciziile aprobate nu au luat în consideraţie acele probleme cu care se confruntă companiile. Constatările au fost făcute de Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul Analitic Independent Expert-Grup, invitat la emisiunea „Spaţiu Public”, la Radio Moldova.

„Sunt situaţii paradoxale, când unele probleme simple, chiar banale, nu pot fi soluţionate cu anii. De exemplu, taxa ecologică pentru CD –  nu se plăteşte pentru costul CD-ului, dar pentru produsul imprimat pe CD. Absurd”, a specificat Budianschi, citat de IPN. Potrivit expertului, despre aceste lucruri s-a vorbit de mai multe ori. Dar atât timp cât  instituţiile care interacţionează cu sectorul privat se limitează la o participare formală a sectorului privat la dialogurile care vizează problemele abordate, schimbări spre bine nu vor interveni.

Sofia Şuleanschi, directorul Centrului de Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri, a menţionat, în aceeaşi emisiune, că noul guvern va trebui să revadă mecanismele de perfecţionare a cadrului regulatoriu pentru activitatea de business. „Când vorbim despre a AIR - Analiza  impactului  de reglementare, la elaborarea acestui document  necesită să se ia în consideraţie şi opinia sectorului privat, nu doar a ministerului sau a altei instituţii care prezintă documentul  grupului de lucru pentru reforma regulatorie”, a spus Şuleanschi.

Preşedintele Asociaţiei Businessului Mic şi Mijlociu, Eugen Roşcovan, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din Moldova, a spus că o atitudine  formală manifestată în cadrul dialogului public-privat se reflectă nefast asupra activităţi întreprinderilor. Numărul ÎMM de la un an la altul este în creştere, dar creşterea  nu este atât de mare. Pe de altă parte, vânzările ÎMM scad şi peste 99 la sută din întreprinderi au declarat la finele anului trecut zero procente profit, ceea ce înseamnă că ele există  la limita  falimentului.

Reprezentând Asociaţia Businessului European , Mariana Rufa, a menţionat că ,deşi asociaţia întruneşte companii  de dimensiuni mai mari, multe formate cu investiţii străine, problemele cu care se confruntă membri asociaţiei similare celor pe care le au toate întreprinderile din Moldova. „Companiile membre nu sunt mulţumite de sistemul judiciar, ele pierd mult timp şi bani pentru a-şi apăra interesele în instanţă. Noi credem că  Moldova, în cazul de faţă guvernul şi alte instituţii ale statului, trebuie să lucreze mult în continuare pentru aprofundarea reformei în justiţie, pentru perfecţionarea procedurilor de achiziţii, sistemului de asigurări, care creează mari probleme inclusiv investitorilor străini”, subliniat Mariana Rufa.

Potrivit participanţilor la emisiune, aceste probleme urmează a fi soluţionate pentru că Moldova, în afară de angajamente interne, mai are şi angajamente externe, în calitate de  ţară membră a OMC, dar şi de semnatară a Acordului de Asociere cu UE şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.