MEC a finalizat expertizarea actelor legislative în cadrul Ghilotinei II
Grupul de lucru al Comisiei de stat pentru reglementarea activităţii de întreprinzator a finalizat expertizarea actelor legislative în cadrul Ghilotinei II, a declarat presei marţi, 29 mai, Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului.
Potrivit lui, pe parcursul a circa şase luni membrii Grupului de lucru, în comun cu consultanţii independenţi ai proiectului Băncii Mondiale „Ameliorarea competitivităţii în R. Moldova”, au revăzut actele legislative din toate domeniile economiei naţionale.
Numai pe parcursul ultimelor doua luni au fost revizuite sau aprobate modificări la 84 de legi, cum ar fi Codurile civil, fiscal şi cel vamal, Legea cu privire la întreprinderea de stat.
Dodon a spuse că acest document este orientat spre reducerea numărului diferitelor bariere administrative, care împiedică dezvoltarea mediului de antreprenoriat şi creşterea competitivităţii businessului mic şi mediu în RM, precum şi spre optimizarea procesului de licenţiere şi eliberare a diferitelor autorizaţii.
Totodată, Grupul de lucru a propus spre abrogare legile cu privire la protecţia muncii, privind resursele materiale secundare şi cea cu privire la comerţul interior. Ca rezultat, a fost elaborat proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative, care urmează a fi discutat miercuri în şedinţa de Guvern, iar ulterior va fi prezentat spre adoptare Parlamentului.
Autorii proiectului de lege consideră că prin schimbările efectuate se va obţine un grad sporit de transparenţă a instituţiilor, care supraveghează, reglementează, coordonează şi emit autorizaţii întreprinzătorilor. Proiectul de lege în cauză reprezintă o continuitate a reformelor structurale implementate prin intermediul Ghilotinei I.
Edward Brown, directorul oficiului Băncii Mondiale la Chişinau, prezent la conferinţa de presă, a declarat că acest proiect de lege este binevenit, deoarece el va contribui la ameliorarea activităţii mediului de afaceri, ceea ce va conduce, inevitabil, la dezvoltarea businessului mic şi mijlociu în R. Moldova.
Brown a menţionat că la pregătirea acestui document au participat experţi ai BM, asociaţiilor de investitori străini, reprezentanţi ai producătorilor locali de mărfuri. Aceasta, la rândul său, i-a permis grupului de lucru să ţină cont de poziţiile tuturor părţilor.
Până la 11 august curent, se preconizează examinarea acestui proiect de lege de către Legislativ.