ME lansează procesul de elaborare a noii strategii privind reforma regulatorie
Ministerul Economiei (ME) şi-a propus să elaboreze un nou document de planificare strategică în domeniul reformei regulatorii, în vederea asigurării continuităţii acţiunilor de îmbunătăţire a mediului de afaceri şi reducere a poverii administrative asupra agenţilor economici, transmite Info-Prim Neo.
Lilia Palii, şefa Direcţiei generale dezvoltarea mediului de afaceri, a menţionat că strategia va fi una pe termen lung, cuprinzând anii 2013- 2020. Aceasta va fi o continuare a Reformei cadrului de reglementare de stat a activităţii de întreprinzător (aşa-numita ghilotina I), aprobată în 2007, şi a planurilor de acţiuni de eliminare a constrângerilor de ordin administrativ în mediul de afaceri pentru anii 2010 şi 2011 (ghilotina II şi ghilotina II+).
„Actualmente este necesar de a consolida unele rezultate obţinute, doar economia evoluează, se produc schimbări. Iar calitatea cadrului de reglementare din orice ţară este în funcţie de abilitatea autorităţilor de a-şi conforma cadrul de planificare la cerinţele economiei, la necesităţile agenţilor economici, a pieţelor externe, precum şi la exigenţele cadrului de cooperare a Republicii Moldova pe plan internaţional”, a subliniat oficialul de la minister.
Elaborarea noului document va fi anticipată de o evaluare a acţiunilor de reformă regulatorie. ME. prin intermediul proiectului Băncii Mondiale de Ameliorare a Competitivităţii, a contractat compania DAI Europe, care va acorda asistenţă.
Prezentând un prim raport privind experienţa acumulată în promovarea reformei regulatorii în Moldova, expertul internaţional Ulrich Ernst, coordonatorul proiectului DAI Europe, a apreciat că se înregistrează o tendinţă de descreştere a numărului controalelor la agenţii economici, a fost optimizat numărul activităţilor antreprenoriale pentru care este necesară licenţa, a fost adoptată o nouă lege privind autorizarea lucrărilor în construcţie. Acest fapt a permis ca Republica Moldova să avanseze în topul Băncii Mondiale Doing Business.
Ulrich Ernst spune însă că unele lucruri nu sunt duse până la capăt. Se întâmplă că după implementarea unor acţiuni să apară îmbunătăţiri, dar după câtva timp situaţia revine la cea iniţială. În opinia sa, nu este clar stipulat rolul ministerelor şi altor autorităţi în acţiunile implementate, nu este apreciat exhaustiv impactul reglementărilor asupra mediului de afaceri
Sergiu Harea, şeful Direcţiei dezvoltare economică la Camera de Comerţ şi Industrie, a spus că este foarte important să fie cunoscută aprecierea experţilor internaţionali privind acţiunile de reformă regulatorie care se produc în Moldova şi, prin prisma experienţei altor ţări să fie făcute propuneri pentru noul document de planificare strategică.
Odată ce va fi pusă pe foaie, noua strategie va fi lansată pentru discuţii publice.