Pe durata lunii aprilie, la centrele de sănătate publică din ţară vor ajunge circa 100 de mii de exemplare ale „Ghidului pentru părinţi”, o cărţulie de căpătâi pentru părinţii care vor să asigure o casă fără pericole pentru copilul lor. Ghidul conţine informaţii despre riscurile de accidentare în condiţii casnice a copiilor, cu un vast inventar de metode de prevenire a accidentelor în condiţii casnice. Este vorba despre prevenirea intoxicaţiilor, otrăvirilor, arsurilor, înecului a sufocării cu corpi străini, transmite IPN.
Astfel, centrele de sănătate publică din ţară vor deveni centre de resurse la tema prevenirii accidentelor la copii. Pe durata anului 2016, acestora le vor fi donate şi alte materiale pentru părinţi, elevi şi specialişti, elaborate în cadrul Proiectului REPEMOL – „Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Moldova”.
Materialele informative vor fi distribuite ulterior către centrele medicilor de familie, oficii de sănătate, asistenţi sociali comunitari, instituţii de învăţământ, atunci când vor fi organizate activităţi de instruire şi educare pentru populaţie. Activităţile vor fi adresate femeilor gravide, familiilor cu copii în vârstă de 0-5 ani şi reprezentanţilor legali ai acestora.
Acest mecanism de distribuţie al materialelor informative la nivel de comunitate a fost stabilit în cadrul unei şedinţe de lucru cu specialiştii din domeniul sănătăţii publice, sistemului medical şi al asistenţei sociale, organizată în cadrul Proiectului REPEMOL. Participanţii au concluzionat că aceasta va fi cel mai eficient mecanism de distribuire a materialelor informative către populaţie.
Managerul Proiectului REPEMOL Silvia Morgoci, a menţionat că centrele de sănătate publică au misiunea de a promova sănătatea în rândul populaţiei – iată de ce această abordare este cea mai îndreptăţită. „Orice partener din comunitate poate veni şi solicita materiale, în baza unei cereri, de la centrul de sănătate publică raional sau municipal, pentru a putea desfăşura activităţi informative pentru populaţie. La moment, necesarul de materiale va fi suplinit de către Proiectul REPEMOL, care este interesat ca crească nivelul de cunoştinţe al populaţiei în ceea ce priveşte metodele de prevenire a accidentelor la copii”, a adăugat Silvia Morgoci.
Din 2009, Proiectul REPEMOL (Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă din Republica Moldova), în colaborare cu autorităţile, atenţionează părinţii despre măsurile de prevenire a accidentelor casnice la copiii de până la 5 ani în cadrul campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”, dar şi despre prevenirea accidentelor rutiere. Informaţii despre cum poate fi protejat copilul în diferite situaţii pot fi găsite şi pe site-ul www.parinti.md. Proiectul REPEMOL este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implementat de Fundaţia ”Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate”, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii.