Subiecţii, care au acces la Registrul de stat al animalelor vor fi obligaţi să asigure confidenţialitatea datelor utilizate. Parlamentul a votat vineri, 10 iunie, în primă lectură un set de modificări şi completări la Legea privind identificarea şi înregistrarea animalelor, transmite IPN.
Astfel, datele din Registru vor fi comunicate persoanelor terţe doar cu acordul proprietarilor de animale. Totodată, proiectul introduce o noţiune nouă în Lege – cea de operator naţional al sistemului informaţional agricol.
De asemenea, se propune modificarea termenului de identificare şi înregistrare a animalelor, care în prezent e aceleaşi pentru toate speciile de animale – 20 de zile. Conform modificărilor şi completărilor, meii urmează să fie identificaţi şi înregistraţi după 60 de zile.
Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Luca, a menţionat că modificările şi completările vor asigura o garantare a confidenţialităţii informaţiei din Registru, a integrităţii datelor. Totodată, procedurile de identificare şi înregistrare a animalelor vor oferi o informaţie clară şi veridică privind mişcarea şi sacrificarea animalelor etc.
Deputatul neafiliat, Valeriu Ghileţci, s-a interesat în context despre costurile identificării şi înregistrării animalelor şi alte aspecte ce ţin de acest proces. Viceministrul a spus că procedurile de identificare şi înregistrare se aplică din 2006. Costurile sunt legate mai mult de remunerarea muncii medicilor veterinari, de faptul că acestea lipsesc în multe localităţi.