Mai multe măsuri sociale, în susținerea angajaților din instituțiile supuse riscurilor sporite pentru sănătate în timpul combaterii pandemiilor și epidemiilor, au fost aprobate în lectură finală de deputați, transmite IPN.
Modificări au fost operate la Codul Muncii, Legea salarizării și Legea salarizării în sectorul bugetar. Potrivit legislatorilor, acestea vor îmbunătăți și concretiza cadrul normativ în vigoare în ceea ce privește retribuirea muncii prestate și asigurarea respectării drepturilor și intereselor legale ale salariaților care activează în condiții cu risc sporit pentru sănătate.
Se prevede, în special, stabilirea mărimii concrete a sporurilor de compensare pentru munca prestată și alte acțiuni care vizează funcționarii implicați direct în combaterea unei epidemii pe perioada decretării stării de urgență în sănătate publică.
Inițiativa legislativă aparține deputatului Fracțiunii parlamentare ACUM, Platforma DA, Liviu Vovc. „În mai 2020, Guvernul a venit cu un proiect de lege, nr. 69, prin care a prevăzut un spor salarial pentru cadrele medicale care luptă în prima linie. Însă acest proiect a fost unul provizoriu. În iunie, am venit cu un proiect de modificare a Codului Muncii, a Legii salarizării și a Legi salarizării în sectorul bugetar, astfel ca să ajustăm legislația. Și dacă vor fi alte pandemii, alte stări de urgență, cadrele medicale să fie asigurate cu acest spor salarial. Să nu mai fie nevoie de proiecte provizorii din partea Guvernului. Să fie lege pentru toți”, a declarat Liviu Vovc într-un briefing de presă.
Potrivit proiectului, lista-tip a lucrărilor și locurilor de muncă, precum și mărimea concretă a sporului de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile, cu implicare directă în combaterea epidemiilor pe perioada stării de urgență în sănătate publică, se stabilesc de Guvern.