Măsuri de sprijinire a producătorilor de fructe

În şedinţa de mâine, 13 august, a Guvernului urmează să fie aprobată o decizie privind oferirea compensaţiilor producătorilor de fructe care suportă pierderi importante în legătură cu embargoul impus de către Federaţia Rusă. Anunţul a fost făcut de către premierul Iurie Leancă, după o şedinţă cu producătorii, transmite IPN.

Premierul a menţionat, după şedinţă, că executivul se află în dialog cu partenerii externi pentru a orienta programele lor de suport a agriculturii spre investiţii în infrastructura de depozitare a fructelor şi legumelor. „Obiectivul cel mai important este să fie depăşită această criză, dar ne gândim şi la anul viitor, ca să nu fie repetată această situaţie”, a declarat Iurie Leancă.

Premierul a informat producătorii despre faptul că Banca Naţională a Moldovei a modificat regulamentul cu privire la clasificarea creditelor, oferindu-le băncilor posibilitatea de restructurare a creditelor acordate fermierilor şi de reducere a presiunilor asupra lor. Urmează să fie elaborate amendamente la Codul Fiscal, astfel încât până pe 30 noiembrie 2014 asupra fermierilor să nu fie aplicate măsuri de executare silită.

Şeful executivului a mai comunicat că Guvernul oferă sprijin tuturor fermierilor care doresc să valorifice noile oportunităţi comerciale oferite de Zona de Liber Schimb cu UE, în cadrul căreia până la 80 de mii de tone de mere şi prune pot fi exportate fără taxe. Măsurile de susţinere vizează şi producţia de struguri. Guvernul va asigura ieftinirea procedurilor de certificare de către ANSA a producţiei vegetale pentru export.

De asemenea, urmează să fie elaborat un plan de promovare a consumului de alimente sănătoase, fructe şi legume. Pentru data de 30 august se preconizează să fie preparată o plăcintă gigantică cu mere. „Poate intrăm şi în Cartea Recordurilor Guinnes”, a subliniat Iurie Leancă.

Preşedintele Asociaţiei „Moldovafruct”, Vitalie Gorincioi, a declarat presei că o compensaţie de 1,5 lei la kilogramul de mere va permite recuperarea parţială a pierderilor de recoltă pe anul acesta. „E nevoie de o strategie pe termen lung, cu măsuri concrete şi bine coordonate de reorientare pe alte pieţe, de sporire a competitivităţii producţiei şi de promovare a producţiei moldoveneşti pe pieţele externe”, a mai spus Vitalie Gorincioi. Potrivit preşedintelui „Moldovafruct”, e dificil ca producătorii să se reorienteze pe alte pieţe într-o perioadă scurtă de timp. E foarte mult de lucru în ceea ce priveşte sortarea, ambalarea, inclusiv pentru producţia livrată pe piaţa locală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE