Măsură preventivă potrivită pentru Andronachi este arestul preventiv în penitenciar, șefa PA

Procurorii au insistat mereu pe plasarea lui Vladimir Andronachi, cercetat în dosarul „frauda bancară”, în arest preventiv în penitenciar. Și aceasta pentru că, în opinia acuzatorilor de stat, există riscul ca fostul deputat să se eschiveze de la organul de urmărire penală, așa cum s-a întâmplat anterior. Prin ultima decizie, instanța a dat curs demersului avocaților de a aplica în privința lui Andronachi garanția personală. Procurorii consideră că aceasta nu este o garanție care să prevină fuga inculpatului din țară. Însă decizia nu mai poate fi contestată. Declarații în acest sens au fost făcute într-un briefing de presă de către șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, transmite IPN.

Șefa PA a precizat că, încă în martie, procurorii au finalizat urmărirea penală și au acumulat toate probele necesare pentru a întocmi un rechizitoriu și au înaintat acuzarea în privința lui Andronachi și o altă persoană. Atunci când a fost reținut Andronachi, în noiembrie 2022, judecătorul de instrucție l-a plasat în arest preventiv, în care a fost ținut până în luna aprilie 2023. Poziția PA a fost întotdeauna că măsură preventivă potrivită pentru această persoană este arestul preventiv în penitenciar.

„Considerăm că există un risc foarte mare că persoana se va eschiva și nu se va prezenta la ședințele de judecată. De ce? Pentru că acest inculpat s-a eschivat de la organul de urmărire penală în vara anului 2021, când au fost efectuate percheziții. După asta Vladimir Andronachi a plecat din țară. PA a dispus căutarea lui internațională și el a fost adus în Moldova din Ucraina în noiembrie 2022 și plasat în arest preventiv. Faptul că s-a eschivat deja de la organul de urmărire penală prezintă un risc. În al doilea rând, acesta este un caz de rezonanță și infracțiunile imputate sunt deosebit de grave”, a menționat Veronica Dragalin.

Potrivit ei, din acest motiv, acuzatorii de stat au solicitat plasarea în arest preventiv. Însă, avocații au convins judecătorii ca măsura să fie înlocuită cu arest la domiciliu. În august, când a expirat măsura preventivă, procurorii au solicitat prelungirea arestului domiciliu. Aceasta în timp ce avocații au cerut măsura să fie înlocuită cu o garanție personală.

Au fost acceptate patru persoane, care au depus în total în contul judecătorilor 22 de mii de lei. „Prin aceasta, judecătorul consideră că a fost redresat riscul că persoana nu se va eschiva. Procurorii nu cred că decizia este corectă. În opinia acuzatorilor, aceasta nu este o garanție care să prevină fuga inculpatului din țară. Însă decizia nu mai poate fi contestată”, precizează șefa PA.

Procurorii au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii privind încălcarea mai multor prevederi legale de către judecătorii vizați. Inspecția Judecătorilor a respins însă demersul, a precizat Veronica Dragalin

Vladimir Andronachi a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 și este acuzat de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari, prin participație complexă în calitate de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale. Procuratura Anticorupție precizează că în urma faptelor imputate învinuiților statul a fost prejudiciat cu mai bine de 26 de milioane de lei. Pentru infracțiunile comise legea prevede de la 8 la 15 ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.