Mass-media nu asigură pluralismul de opinie în măsura necesară, raport ALEGERI 2015

Majoritatea organelor mass-media nu asigură pluralismul de opinie în măsura necesară şi promovează agenda politică şi candidaţii anumitor formaţiuni politice – arată primul raport de monitorizare din campania electorală pentru alegerile locale generale din 14 iunie, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

În perioada 1-14 mai, au fost monitorizate 5 posturi TV, 4 dintre care cu acoperire naţională, şi 5 portaluri online.

Directorul CJI, Nadine Gogu a declarat, într-o conferinţă de presă la IPN, că din rezultatele monitorizării rezultă că postul public de televiziune Moldova 1 s-a remarcat prin reflectarea activă a subiectelor electorale. Majoritatea informaţiilor au fost prezentate obiectiv şi nepărtinitor, dar s-a observat o favorizare uşoară a PL şi PDM. Pe perioada monitorizării, nu au fost înregistrate cazuri de utilizare a limbajului discriminatoriu.

Potrivit raportului de monitorizare, nici postul de televiziune Prime nu a înregistrat abateri grave de la normele deontologice, dar au fost înregistrate 4 cazuri de atitudine părtinitoare a autorului. Totodată, frecvenţa apariţiei anumitor concurenţi electorali şi unghiul de abordare a evenimentelor denotă simpatia editorială a acestui post pentru PDM şi candidaţii acestei formaţiuni. Un alt concurent uşor favorizat este şi PL. PLDM şi PCRM au avut o apariţie pozitivă, în timp ce PSRM una negativă, iar „Partidul Nostru”  – neutră. Pluralismul de opinie a fost respectat în majoritatea materialelor electorale difuzate, singura ştire dezechilibrată a vizat subiectul privind amenda pentru o maşină a PL.

Canal 2 a avut mai multe reportaje cu caracter voalat de campanie, cum ar fi cele ce ţin de activitatea PDM. Este evidentă favorizarea PDM în perioada monitorizată, iar de cele mai multe ori în ştiri sunt citaţi politicienii. Monitorii au constatat şi un dezechilibru puternic pe criterii de gen.

TV 7 s-a implicat relativ în campania electorală, notează CJI, iar reportajele realizate în perioada de referinţă au fost produse într-o manieră corectă. În total, în perioada monitorizării cel mai mediatizat concurent electoral a fost PL şi Dorin Chirtoacă, dar pe post a apărut şi un reportaj care favorizează direct PLDM. De cele mai multe ori, postul de televiziune TV7 a respectat pluralismul de opinie, dar a fost constatat un dezechilibru evident în defavoarea surselor de sex feminin.

Cel de-al cincilea post de televiziune monitorizat, Accent TV, s-a implicat relativ activ în reflectarea subiectelor cu caracter electoral direct şi indirect. 50% din materialele difuzate au vizat 3 concurenţi electorali: Partidul Nostru, PSRM şi Partidul Casa Noastră Moldova. În mare parte, materialele au favorizat doi concurenţi electorali Partidul Nostru şi PSRM. Reprezentanţii PL au fost menţionaţi în marea majoritate în context negativ. În perioada de raport, Accent TV a eşuat să asigure diversitatea surselor şi să ofere cuvânt unui număr cât mai mare de surse. Ştirile relevante difuzate de Accent TV în perioada de referinţă au citat preponderent politicieni. Pluralimsul de opinie în situaţiile de conflict nu a fost asigurat corespunzător. Astfel, din cele 9 ştiri controversate de la Accent TV în care ar fi fost necesară o a doua opinie, doar 3 au prezentat părerea părţilor vizate.

În concluzie, Nadine Gogu a spus că pe perioada monitorizării s-a constatat că în majoritatea materialelor care abordează subiecte controversate sau mediatizează acuzaţii nu au fost asigurat echilibrul prezentării părţilor din conflict. O altă observaţie a fost că organele mass-media monitorizate nu se ocupă de educaţia electorală a cetăţenilor şi au probleme în ceea ce priveşte asigurarea egalităţii de gen.

  • nadine gogu concluzii monitorizare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.