Mass-media foloseşte senzaţionalul în materialele despre trafic, violenţă şi migraţie - raport
Mass-media din Republica Moldova se axează pe titluri şocante şi pe informaţii senzaţionale atunci când relatează cazuri de trafic cu fiinţe umane, violenţă în familie şi migraţie – arată un raport de monitorizare a 18 publicaţii din ţară, transmite Info-Prim Neo.
„Ne-am propus să urmărim periodicitatea cu care mass-media reflectă subiectele monitorizate. Presa dă prioritate tematicii migraţiei, iar traficul de persoane şi violenţa în familie sunt mai puţin abordate. Totodată, am observat că un interes mai puţin pentru reflectarea acestor teme o au ziarele locale”, a comunicat Olga Ceaglei, de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice.
Potrivit raportului, a crescut numărul comunicatelor de presă despre cazuri de trafic, violenţă şi migraţie, iar agenţiile de presă difuzează mai multe astfel de ştiri şi, astfel, a crescut numărul materialelor la temele monitorizate. „Presa are interes şi pentru editoriale. Cu toate acestea, materiale realizate la iniţiativa reporterilor sunt prea puţine”, se menţionează în raportul Centrului de Investigaţii Jurnalistice.
Autorii raportului menţionează că există restanţe la capitolul obiectivitate şi corectitudine. Fiecare al doilea material are o singură sursă, iar cele scrise în bază de comunicate de presă prezintă unilateral informaţia. Jurnaliştii utilizează cifre pentru a prezenta amploarea fenomenului, dar rareori este întâlnită o abordare originală.
Autorii le recomandă jurnaliştilor să dea dovadă de o atitudine responsabilă şi profesionistă în abordarea subiectelor despre violenţa în familie, traficul de persoane şi migraţie. Editorii şi reporterii ar trebui să protejeze identitatea victimelor, precum şi a datelor care pot conduce la identificarea lor. E nevoie să ţină cont şi de principiul prezumţiei nevinovăţiei. „Ziariştii ar trebui să renunţe la abordările senzaţionaliste ale subiectelor despre trafic şi violenţă şi să dea prioritate unei analize detaliate şi profunde a acestor fenomene”, se spune în raport.
Monitorizarea în cadrul proiectului „Reflectarea în mass-media a fenomenului traficului de fiinţe umane, migraţiei ilegale şi violenţei în familie” a demarat la 1 septembrie 2010.