Mass-media din Moldova servește drept instrument de manipulare a opiniei publice, studiu

Majoritatea organelor de presă din Moldovan se află în proprietatea anumitor grupuri de interese, iar unele din ele servesc drept instrumente de manipulare a opiniei publice. În același timp, legislația Republicii Moldova nu asigură măsuri eficiente de prevenire și contracarare a pozițiilor dominante pe piața media. Concluziile se regăsesc într-un studiu privind capturarea mass-mediei și a altor mijloace de comunicare publică în Republica Moldova, prezentat de Asociația Presei Independente (API).

Directorul executiv al API, Petru Macovei, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că mijloacele media capturate manipulează și distorsionează intenționat și sistematic realitatea pentru a justifica acțiunile de acaparare a instituțiilor publice de către grupurile de interese. „Mass-media capturată nu-și mai îndeplinește funcțiile sale sociale de informare obiectivă a societății. Legislația din Moldova reprezentată prin Consiliul Coordonator al Audiovizualului asigură aparent transparența proprietății și nu asigură măsurile eficiente de prevenire și contracarare a pozițiilor pe piața media, oferind doar recomandări cu caracter general”, a spus Petru Macovei.

Autorii studiului au constatat că televiziunile care fac parte din grupul GMG (Prime TV, Publika TV, Canal 2, Canal 3) în ultimii trei ani servesc drept instrument de distragere a atenției prin conținut irelevant de la acțiunile blamabile ale guvernării, dar și instrument de linșaj mediatic al oponenților. În martie-aprilie 2017, posturile TV au desfășurat o propagandă agresivă a sistemului de vot uninominal, propus de Partidul Democrat.

Alte două posturi dau dovadă de un puternic partizanat politic față de Partidul Socialiștilor, prin promovarea imaginii partidului și prin atac asupra oponenților. Acestea sunt NTV și Accent TV. Totodată, o serie de portaluri informative și bloguri reprezintă o sursă primară de răspândire a conținutului manipulator, iar în unele cazuri a falsurilor mediatice care ulterior sunt preluate de televiziuni și tirajate ca informații credibile.

Analistul politic Igor Boțan a subliniat că, potrivit așa-numitei „foi de parcurs” a guvernării, încă anul trecut trebuia să fie modificată legislația astfel încât concentrarea mass mediei și monopolizarea pieței de publicitate să fie excluse. „Guvernanții din Moldova au raportat 94% implementare a prevederilor „foii de parcurs”. După un an de zile însă suntem exact în același punct, ba mai rău potrivit acestui raport și a studiilor internaționale. Lucrurile doar s-au agravat la capitolul libertatea presei”, a spus Igor Boțan.

Reprezentantul Centrului Resurse Juridice Nadejda Hriptievschi a recomandat cetățenilor se informeze din surse media sigure pentru a nu se lăsa ușor de manipulat. Iar directorul executiv Transparency International – Moldova, Lilia Carasciuc, a făcut o legătură între corupția în diferite ramuri ale instituțiilor de stat și capturarea mass-mediei. „Dacă vorbim despre corupția în instituțiile de stat, ea a avut loc și are loc de foarte mulți ani – atunci când cineva beneficia de o mită, când făcea trafic de influență și așa mai departe. Dar atunci când această corupție s-a concentrat în mâinile unui grup foarte îngust de persoane, aceste persoane capturează instituția statului. În același mod și instituțiile mass-media. Ele sunt la început supra concentrate și după aceasta fenomenul trece într-un fenomen calitativ nou – capturarea instituțiilor mass-media”, a spus Lilia Carasciuc.

Autorii studiului recomandă adoptarea unui regulament al comisiei parlamentare de specialitate de desemnarea membrilor CCA. La fel, recomandă completarea Legii concurenței astfel încât aceasta să asigure contracararea concentrației proprietății în mass-media și să garanteze concurența loială pe piața de publicitate. De ademenea, se cere un Plan de acțiuni care să protejeze spațiul mediatic de propagandă, de dezinformare și manipulare.

Concluziile studiului au fost prezentate și reprezentanților Parlamentului European cu solicitarea de a condiționa suportul oferit Republicii Moldova de către partenerii europeni de dezvoltare pentru implementarea diferitor reforme în domeniul mass-media.

Studiul a fost realizat la solicitarea Transparency International – Moldova în cadrul proiectului „Consolidarea statului democratic și de drept: contribuția societății civile”, susținut financiar de Ambasada Regatului Olandei la București prin Programul Fondului de Responsabilitate.

  • igor botan despre foaia de parcurs.mp3
  •     0
  • petru macovei despre constatarile studiului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.