Mass media au tratat masiv activitățile electorale înaintea lansării campaniei, raport

Deși campania electorală pentru parlamentare a început pe 24 ianuarie, cu două săptămâni înainte de această dată majoritatea instituțiilor de presă difuzau deja materiale jurnalistice cu tentă electorală, de cele mai multe ori fiind vorba despre acuzații lansate de unii politicieni la adresa altor. Constatările sunt parte a primul raport de monitorizare a mass media realizat, în perioada 9-24 ianuarie, de către Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Presei Independente.

Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu, a declarat, într-o conferință de presă la IPN, că au fost supuse monitorizării 12 posturi de televiziune. Postul de televiziune regional din Găgăuzia GRT a avut un comportament pasiv. Au fost difuzate puține materiale cu mesaj electoral, fără a fi observată vreo tendință de favorizare sau defavorizare a anumitor actori politici. Moldova 1 a oferit spațiu de emisie multor concurenți electorali, iar tonalitatea reflectării activității acestora a fost în mare parte neutră. Totodată, s-a remarcat o tendință de reflectare pozitivă a activității Guvernului, fapt ce a favorizat partidul de guvernare, PDM.

La posturile Prime, Canal 2, Canal 3 și Publika, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, și prim-vicepreședintele PDM, premierul Pavel Filip, au avut cele mai multe apariții, iar tonalitatea reflectării a fost preponderent pozitivă sau neutră. Însă, reprezentanții blocului ACUM și unul dintre liderii acestuia, Andrei Năstase, au apărut în imagini în principal în materiale cu conotație negativă, iar durata intervențiilor a fost nesemnificativă.

Jurnal TV a alocat mai mult spațiu reprezentanților blocului ACUM și lui Andrei Năstase, tonalitatea reflectării activității lor fiind în mare parte pozitivă și neutră. Însă reprezentanții PDM, și implicit Vlad Plahotniuc, au avut mai puține intervenții directe, iar tonalitatea reflectării acestora a fost neutră sau negativă. Postul regional Televiziunea Centrală a alocat mai mult spațiu activității Partidului Şor și liderului acestuia Ilan Şor. Tonalitatea reflectării a fost mai mult pozitivă sau neutră. Reprezentanții blocului ACUM, PSRM și ai Președinției au fost mai mult menționați decât citați și au apărut de cele mai multe ori în context negativ.

NTV Moldova și Accent TV au oferit cel mai mult spațiu de emisie activității reprezentanților PSRM și președintelui Igor Dodon. Aceștia au apărut în lumină pozitivă și neutră. Pe de altă parte, reprezentanții blocului ACUM, ai PDM și Partidului Politic Şor, au apărut în imagini, având o durată scurtă a intervențiilor și mai mult în context negativ. Doar posturile TV8 și Pro TV au oferit spațiu de emisie echilibrat tuturor concurenților electorali, asigurând un echilibru între durata aparițiilor și a intervențiilor. În majoritatea cazurilor tonalitatea reflectării a fost una neutră.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a menționat că în perioada de referință au fost monitorizate și 16 portaluri online. Astfel, agora.md, diez.md, esp.md, moldova.org au reflectat campania pe o tonalitate editorială în general neutră. În cazul newsmaker.md, neutru au fost reflectați majoritatea concurenților, cu excepția Partidului Şor, prezentat mai des în context negativ. Unimedia.info, deși a avut un comportament electoral relativ echilibrat, au prevalat știrile în care PDM a fost prezentată în lumină negativă. Zdg.md s-a remarcat prin tonalitatea mai curând negativă față de PSRM, PDM și Partidul Şor. La deschide.md a fost remarcată apariția frecventă în context negativ a Partidului Şor, blocului ACUM, și PSRM. Aif.md a promovat intens PSRM. Noi.md a avut o politică editorială vădit negativă față de Partidul Şor. La realitatea.md a fost favorizat ușor PDM. Sputnik.md omite să mediatizeze multe materiale electorale, însă PDM este prezent preponderent neutru, dar și pozitiv. La timpul.md este prezent în context pozitiv PDM și liderul acestuia. Blocul ACUM este defavorizat și prezentat într-o lumină negativă.

  • nadine gogu despre raport.mp3
  •     0
  • petru macovei despre tematica materialelor.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.