Șaptezeci și doi de ani se împlinesc pe 1 aprilie de la cea mai amplă acțiune de deportare a unui grup religios din istoria Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste. După căderea regimului, Martorii lui Iehova au fost disculpați și repuși în drepturi. Comunitatea Martorilor lui Iehova din Moldova atenționează asupra pericolului de a fi din nou calomniați. Într-un comunicat de presă aceștia menționează că, în loc să învețe din istorie, administrația regiunii transnistrene refuză să reînregistreze Comunitățile Religioase ale Martorilor lui Iehova și fac eforturi pentru a le lichida, transmite IPN.
Martorii lui Iehova din Republicile Sovietice Socialiste, precum Belarus, Latvia, Lituania, Moldova, Ucraina și Estonia, au fost deportați cu forța în cadrul Operațiunii „Nord”. Pe parcursul a două zile din aprilie 1951, casele Martorilor lui Iehova au fost confiscate și 9 793 de persoane – bărbați, femei, bătrâni și copii – au fost deportați în condiții dure și inumane în Siberia și împrăștiați în coloniile speciale din regiunile Tomsk, Irkutsk și Krasnoyarsk, se arată în comunicatul de presă.
După căderea regimului sovietic, Martorii lui Iehova și-au restabilit în mod oficial buna reputație, înlăturând titlul de „dușmani ai poporului“ atribuit acestora. Activitățile pașnice ale Martorilor lui Iehova în regiunea transnistreană au fost înregistrate în 1991 și reînregistrate în 1994. „Dar acum, se pare că unii doresc cu orice preț să-i calomnieze din nou pe Martori și să li se opună. La 22 noiembrie 2022, Tribunalul din Tiraspol a interzis și a declarat drept „extremiste” opt publicații ale Martorilor lui Iehova. Același pretext a fost folosit de către Rusia pentru a-și atinge scopul ilegal și discriminatoriu de a dispune scoaterea în afara legii a Martorilor lui Iehova. Cu toate acestea, la 7 iunie 2022, în cauza Organizația Religioasă Locală Taganrog și alții împotriva Rusiei (nr. 32401/10 și alte 19), Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că nu există nicio dovadă că publicațiile Martorilor lui Iehova sunt „extremiste” sau că „au avut efecte negative sau au provocat tensiuni interconfesionale și violență în Rusia sau altundeva”, se mai arată în comunicat.
Comunitatea Martorilor lui Iehova din Moldova spune că strategia administrației transnistrene se aseamănă cu acțiunile întreprinse de autoritățile ruse. Conducătorii și entitățile internaționale, precum Uniunea Europeană, Consiliul Europei, OSCE, Alianța Internațională pentru Libertatea Religioasă sau a Credinței, Comisia SUA pentru Libertatea Religioasă Internațională și un grup de raportori speciali ai ONU, au condamnat acest atac asupra libertății religioase.
Martorii lui Iehova precizează că sunt o confesiune creștină cu peste 8,5 milioane de membri în întreaga lume și circa 2500 în regiunea transnistreană. Membrii acesteia sunt recunoscuți ca cetățeni care respectă legea și care au un rol esențial în promovarea păcii și stabilității în societate.