Martorii vor beneficia de protecţie garantată de o nouă lege
Martorii vor beneficia de protecţie garantată de o nouă lege. Parlamentul a adoptat vineri, 4 aprilie, în prima lectură proiectul de lege privind protecţia martorilor şi altor participanţi la procesul penal, transmite Info-Prim Neo.
Proiectul de lege prevede asigurarea securităţii participanţilor la procesul penal a căror viaţă, integritate corporală, libertate ori proprietate este ameninţată ca urmare a deţinerii de către aceştia a unor date pe care au acceptat să le furnizeze şi care constituie probe concludente cu privire la săvârşirea unor infracţiuni grave, deosebit de grave sau excepţional de grave.
Actualmente în R. Moldova este în vigoare Legea cu privire la protecţia de stat a părţii vătămate, a martorilor şi altor persoane care acordă ajutor în procesul penal. Viceministrul Afacerilor Interne, Andrei Pogurschi, a motivat necesitatea unei noi legi prin faptul că legea în vigoare nu corespunde în mai multe aspecte noii legislaţii penale şi procesuale, standardelor comunitare şi internaţionale.
Comparativ cu legea în vigoare, noul act legislativ se întemeiază pe principiile cooperării şi al acordului persoanei. Astfel, protecţia va fi asigurată persoanelor care acceptă să depună informaţii şi doar cu acceptul acesteia. În caz de constatare a pericolului, procurorul sau instanţa vor fi obligate din oficiu să propună persoanei protecţie.
De asemenea, în conformitate cu o rezoluţie a Consiliului Uniunii Europene, proiectul prevede protecţia până la pornirea procesului, în timpul şi după proces, iar în caz de necesitate pe o perioadă nedeterminată, inclusiv pe viaţă. Pornind de la faptul că în activitatea de luptă împotriva crimei organizate sunt necesare măsuri urgente, proiectul de lege stipulează trei categorii de măsuri urgente care pot fi aplicate de către procuror, organele de urmărire sau administraţia locurilor de detenţie care au drept scop evitarea unui pericol iminent asupra martorului cooperant.
Totodată, proiectul prevede instituirea unui organ unic specializat în protecţia martorilor, în comparaţie cu legea în vigoare care prevede mai multe. Organul abilitat – Direcţia pentru protecţia martorilor – va fi o subdiviziune subordonată a MAI.
Potrivit viceministrului de Interne, din anul 2000 şi până în prezent, au fost luate sub protecţie189 de persoane. Acestea au beneficiat de pază de corp sau de apărarea domiciliului. Noua lege prevede măsuri noi precum schimbarea actelor de identitate sau a domiciliului martorilor. Viceministrul susţine că organismele internaţionale sunt gata să ofere sprijin în legătură cu aceste cheltuieli suplimentare, iar proiectul de lege prevede şi mecanisme prin care pot fi utilizate în acest scop bunurile persoanei protejate.