Martorii în „dosarul ambulanţelor” se plâng pe sănătate precară şi nu depun mărturii
După ce nu s-a prezentat la mai multe şedinţe de judecată, directorul firmei „Rumeon”, Oleg Rudenco, care a semnat contractul de vânzare-cumpărare a 40 de ambulanţe „Volkswgen” a fost escortat luni, 29 octombrie, de un poliţist la Judecătoria sectorului Centru pentru a depune mărturii în „dosarul ambulanţelor”.
Timp de jumătate de oră Oleg Rudeco a explicat instaţei că nu a ştiut despre faptul că este citat să depună mărturii. Anterior el a depus o scrisoare prin care solicita să nu fie audiat în calitate de martor pe motiv de sănătate. Rudenco şi-a exprimat indigarea că a fost adus forţat la proces şi a refutat să depună mărturii, motivând că a suferit recent ictus cerebral.
Instanţa, luând în considerare faptul că Rudenco a răspuns adecvat la întrebările puse, a decis că acesta poate figura în calitate de martor. Directorul „Rumeon” a declarat însă că va depune mărturii doar în prezenţa avocatului său. Şedinţa a fost amânată pentru 5 noiembrie, ora 10.00.
Solicitat de Info-Prim Neo să cometeze comportamentul martorului-cheie, avocatul ex-primarului capitalei, preşedintelui fracţiunii parlamentare Alianţa „Moldova Noastră”, Vasile Râhlea, a declarat că Rudenco figurează într-un dosar penal la aceeaşi temă, astfel că el putea să-şi motiveze nedorinţa de a depune marturii în dosarul lui Urecheanu în baza art. 90, al.2 - pe motiv că mărturiile ar putea fi folosite împotriva lui. Râhlea mai spune că Rudenco este unicul reprezentant al firmei „Rumeon” srl care cunoaşte toate circumstaţele tranzacţiei de vânzare-cumpărare a celor 40 de ambulanţe. Pierzând acest martor, apărarea este lipsită de posibilitatea de a explica circumstanţele semnării contractului. Vasile Râhlea nu exclude că Rudenco este influenţat de cineva sau speră că puterea va aprecia comportamentul său în cazul dat.
La şedinţa din 29 octombrie nu s-a prezentat nici directorul Serviciului de Urgenţă, Gheorghe Ciobanu, care şi-a explicat lipsa pe motiv de sănătate, precum, şi nici reprezentantul Primăriei, ultimul fiind amendat cu 500 lei.
La 8 octombrie, Serafim Urecheanu a declarat că martorii principali în „dosarul ambulanţelor” sunt intimidaţi de către putere şi se tem să se prezinte la procesul de judecată. El a spus că dispune de informaţii veridice precum că martorii sunt ameninţaţi că vor avea mari probleme, dacă vor spune altfel decât doreşte puterea. În acelaşi timp, ei nu pot spune neadevărul în instanţa de judecată, astfel că preferă să găsească motive pentru a nu participa la şedinţe.
Dosarul penal pe cauza procurării în anul 2002 a 40 de autosanitare, dotate ulterior cu echipament specializat, a fost pus pe rol în 2004. Dosarul a fost închis în mai 17 mai 2006 de Plenul lărgit al CSJ, care a obligat procurorul să-l scoată pe Urecheanu de sub urmărire penală. Procurorul s-a opus deciziei, iar Judecătoria Centru a decis continuarea urmăririi penale, marcând primul caz din jurisprudenţa moldovenească când o instanţă de fond pune la îndoială decizia CSJ.