Mărţişorul este acel simbol care purifică mediul şi persoana care îl poartă. În perioada în care se poartă mărţişorul, oamenii devin mai buni și mai curaţi la suflet. În această perioadă se face curățenie generală în casă și în curte. Se zice că odată cu această curățenie generală, tot ce a adus iarna se scutură, casa rămâne purificată şi vine primăvara. Declarațiile au fost făcute pentru IPN de către Tamara Macovei, etnolog, cercetător ştiinţific la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală.
Tamara Macovei spune că originea mărţişorului este foarte veche. De-a lungul timpului, tradiţiile și obiceiurile legate de mărțișor s-au modificat de la veac la veac, de la an la an, dar esenţa acestora s-a păstrat. Potrivit etnologului, culorile alb și roșu ale mărțișorului simbolizează curățenia și puritatea sufletească. Cercetătorul susţine că acest obicei, de a purta mărţişor şi de a sărbători mărţişorul, este foarte răspândit în arealul balcanic.
„Se vede că are putere și puterea lui lucrează. Şi atâta timp cât îl vom cinsti, îl vom purta, se zice că, cele rele de noi nu se vor lega. Chiar dacă se leagă, mărțișorul ne ajută să ne purificăm, să ne curățăm și să le îndepărtăm de noi. Se zice că mărţişorul este acel simbol care purifică mediul şi persoana care îl poartă”, a spus etnologul.
Tamara Macovei afirmă că mărţişorul s-ar fi găsit pentru prima dată într-o săpătură arheologică, în formă de două monede, cu chipul fiului Zeiţei Baba Dochia. Etnologul susţine că este foarte important faptul că în ziua de astăzi oamenii nu uită de mărţişor, odată cu sosirea primăverii. „Mărţişorul este pus chiar şi la animăluţe. De ce să nu fie şi ele purificate, de ce să nu fie şi ele ocrotite, pentru că mărțișorul, se zice că are puterea să facă aceste lucruri”, a conchis Tamara Macovei.
Potrivit etnologului, mărțișorul se poartă pe parcursul lunii martie, după care se scoate şi se leagă de creanga unui pom ca să dea roade bogate.