Marşul unioniştilor a fost întrerupt forţat
Membrii şi simpatizanţii platformei civice „Acţiunea 2012” au protestat în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne, după ce au revenit de la Bălţi, unde le-a fost întrerupt marşul unionist de către forţele de ordine. Acţiunea de la Bălţi s-a soldat cu incidente şi violenţe, un jurnalist a fost internat la spital după ce a fost lovit cu o piatră în cap, transmite Info-Prim Neo.
Duminică, 5 august, când membrii şi simpatizanţii platformei civice „Acţiunea 2012” au planificat să desfăşoare un marş paşnic, autorizat, au avut loc mai multe confruntări cu contramanifestanţi – locuitori ai oraşului, reprezentanţi ai unor partide politice şi asociaţii obşteşti, care se autocalifică patriotice. Dintre persoanele publice, la manifestaţiile împotriva unioniştilor au participat Victor Şelin, preşedintele Partidului Social-Democrat, Maia Laguta, preşedintele asociaţiei „Salvgardare”, Mihail Formuzal, başcanul UTA Găgăuzia şi alţii.
Aceştia au mers în capitala de nord a Republicii Moldova de dimineaţă, afirmând că unioniştii ar fi schimbat ora marşului, de la 15.00, anunţată iniţial, la ora 10.00, pentru a evita confruntarea cu contramanifestanţii. Potrivit unor date, din Chişinău au plecat 4 autocare cu persoane care ar fi fost contra marşului unionist, iar başcanul Găgăuziei a venit cu încă 2 autocare de contramanifestanţi.
Poliţia a fost nevoită să-i cuprindă în cerc pe unionişti pentru a-i apăra de supranumiţii statalişti. Potrivit presei, susţinătorii lui Victor Şelin au bruscat câţiva oameni care scandau pro România, totodată aceştia au aruncat cu ouă în poliţiştii care stăteau în jurul unioniştilor.
În timpul unor altercaţii, a fost lovită cu o piatră o jurnalistă a unui post de televiziune din Chişinău. Tânăra a fost internată la spital cu plagă la cap. Poliţiştii au comunicat că agresorul ar fi fost reţinut. Totodată, poliţia a fost nevoită să folosească gaze lacrimogene pentru a calma spiritele. Câţiva indivizi au fost prinşi cu bâte la ei, poliţia presupune că doreau să le folosească în timpul ciocnirilor.
Marşul nu a mai fost desfăşurat. Autorităţile locale au făcut apel la organizatori să disperseze mulţimea şi să renunţe la acţiune. Mai apoi, tot autorităţile au dat comandă forţelor de ordine să nu permită desfăşurarea acţiunii. Tinerii au urcat în autocare şi s-au deplasat la Chişinău, îndreptându-se spre sediul Ministerului Afacerilor Interne pentru a protesta împotriva faptului că le le fost interzis să desfăşoare o manifestaţie paşnică, anunţată din timp.
Ministrul afacerilor interne, Dorin Recean, a orgnizat duminică seara o conferinţă de presă unde a declarat că forţele de ordine şi-au făcut bine treaba, iar cei vinovaţi de comiterea sau provocarea violenţelor vor fi pedepsiţi.
Dorin Recean susţine că poliţiştii au făcut tot posibilul pentru a asigura protecţia protestatarilor din ambele tabere, însă nu toţi organizatorii şi-au putut ţine în frâu proprii activişti. „Am avut discuţii cu organizatorii protestelor din ambele tabere, am solicitat respectarea legii privind întrunirile, colaborarea cu forţele de ordine, pentru a nu admite altercaţii. Efectivul antrenat a fost instruit privind comportamentul în cazul unor violenţe. Însă au avut loc acţiuni, altele decât cele anunţate iniţial de organizatori”, a comunicat ministrul.
Acesta a subliniat că în momentul în care situaţia a devenit tensionată, poliţia a intervenit prompt pentru a evacua persoanele supuse unui risc sporit, adică participanţii la marşul unionist, iar organizatorii au fost solicitaţi să renunţe la marş.
Potrivit ministrului, câţiva instigatori sunt în proces de documentare, au fost intentate 2 cauze penale şi urmează să se dovedească mai multe abateri de la lege, inclusiv huliganismul, instigarea la ură, blocarea arterelor de circulaţie şi încălcarea legii privind întrunirile.
La Bălţi au fost dislocaţi peste 600 de colaboratori ai afacerilor interne, iar la eveniment au participat aproximativ 4 mii de persoane.