Marșul solidarității între femei la Chișinău: Nu vrem flori, vrem drepturi egale!

Marșul solidarității între femei, organizat pe 8 martie în capitală de către ONG-urile ce militează pentru drepturile omului, a adunat zeci de participanți. Prin această acțiune, organizatorii, dar și participanții, și-au propus să atenționeze societatea asupra problemelor cu care se confruntă în prezent femeile din Republica Moldova, dar și să ceară respectarea drepturilor femeilor de către instituțiile statului, transmite IPN.

Deplasându-se pe principalul bulevard, participanții la marș au scandat lozinci precum: „Noi suntem solidare!”, „Drepturi pentru femei, progres pentru toți!”, „Solidaritate pentru demnitate!”, „Nu vrem flori, vrem drepturi egale!”

Potrivit Anastasiei Danilov, directoarea executivă a Centrului de Informații „Genderdoc-M”, marșul vine să atenționeze societatea asupra problemelor cu care se confruntă în prezent femeile din Republica Moldova și a cere respectarea drepturilor lor de către instituțiile statului. Aceste drepturi se referă la oferirea de salarii meritate, respectarea drepturile femeilor de diferite naționalități, profesii sau confesiuni religioase, respectarea drepturilor femeilor migrante, deputate, discriminate în bază de gen, etc.

„Am un mesaj pentru toți bărbații, ca aceștia să fie solidari cu femeile pentru că ele au nevoie de acest lucru. Să fiți solidari oricând când au nevoie, când sunt discriminate, hărțuite sau abuzate. Să fiți mereu așa activi în susținerea femeilor”, a spus activistul civic Ion Andronache.

Angela Frolov, coordonatoarea de programe în cadrul Genderdoc-M, a spus că, poate solidaritatea nu lipsește complet, dar totuși nu există o solidaritate totală, în contextul în care mai sunt femei care blamează alte femei. „Încă mai avem sexism, încă mai avem probleme împotriva cărora ar trebui toate să ne unim. Prin acest marș noi vrem să ne exprimăm solidaritatea cu toate femeile care au de suferit în maternități, în parlament, care sunt presate, că sunt necăsătorite sau fără copii. Noi vrem ca o femeie să fie percepută în primul rând ca un profesionist și nu ca o femeie”, a spus Angela Frolov.

Manifestanții care au venit la marș au declarat că au făcut-o în semn de solidaritate cu fiecare femeie din Republica Moldova indiferent de, orientare sexuală, etnie sau statut social.

Marșul solidarității este organizat începând cu anul 2011.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.