Marius Lazurca: Chişinăul trebuie tratat cu mai multă exigenţă în procesul de implementare a reformelor

România vrea să ajute în continuare Republica Moldova şi va insista asupra implementării reformelor. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către Marius Lazurca, ambasadorul României la Chişinău, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

„România a decis să aibă o abordare graduală, prin a comunica care sunt aşteptările noastre în ceea ce priveşte reforma. Primul nostru gest semnificativ a fost scrisoarea adresată premierului Filip, care reprezintă primul drum până la transferul primei tranşe din împrumutul românesc. După ce vom traversa această etapă, dorim să aprofundăm dialogul, şi ne dorim să punem la dispoziţie experiența noastră Guvernului de la Chişinău. Dacă lucrurilor vor merge bine, România va transfera 110 milioane de euro în acest an”, a spus diplomatul român.

Marius Lazrca a mai spus că Guvernul român va urmări mai atent procesul de reformă în Republica Moldova. „Am realizat că Republica Moldova trebuie tratată cu mai multă exigenţă, spre beneficiul ei. Trebuie să avem o relaţie mai apropiată, astfel încât să ne asigurăm că sprijinul acordat Republicii Moldova influenţează procesul de reforme şi modernizare”.

Ambasadorul a precizat că Guvernul de la Bucureşti este gata să implementeze proiecte noi în Republica Moldova, dacă vor fi respectate condiţiile ce ţin de implementarea reformelor. „Ne dorim să continuăm proiectele care le-am început anii precedenți. România este gata să sprijine eforturile de modernizare ale actualului Guvern. În măsura în care vom observa aceste eforturi, România va livra sprijinul pe care l-a promis. Situaţia nu este simplă. De felul în care actualul Guvern se va răspunde aşteptărilor semnalate de cetăţeni, depinde modul în care Republica Moldova va evolua în următorii ani. Vom continua tot ce am început, dacă vom vedea că Guvernul de la Chișinău îşi doreşte sprijinul nostru şi vom observa ceea ce face pentru a-l obţine. Pe lângă aceste proiecte ne dorim introducerea proiectelor noi. Avem în plan să ne adresăm printr-o ofertă de finanţare a autorităţilor locale, preluând documentele programatice ale Guvernului de la Chişinău”, a declarat Marius Lazurca.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.