Negocierile privind crearea noii coaliţii de guvernare au loc netransparent şi nu sunt deschise pentru publicul larg. Aceasta constituie o nouă crimă împotriva poporului, fiindcă lipsa de transparenţă compromite democraţia. De această părere este Marin Livădaru, preşedintele Partidului Societăţii Progresiste, care s-a expus în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Pe cât de adecvat situaţiei din Republica Moldova se comportă participanţii reali şi potenţiali la negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare: viziuni extra-parlamentare”, organizate de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.
Marin Livădaru a menţionat că lipsa de transparenţă este elementul cheie al culturii nocive de dialog politic, inclusiv în cazul creării alianţelor de guvernare. !O societate democratică şi deschisă înseamnă transparenţă sută la sută. Nu pot fi şedinţe închise între liderii de la guvernare. Nu poate să se discute după uşile închise, mai ales că anterior au fost semnate acorduri secrete, iar aceasta înseamnă că ei acolo nu discută despre reforme. Noi nu avem transparenţă, noi continuăm să menţinem această cultură nocivă de creare a alianţelor. Lipsa de transparenţă este o crimă. Noi nu trebuie să le permitem să mai aibă şedinţe închise. Ei vin şi ne spun doar concluziile. Astăzi este o minoritate politică, de aproximativ 2 mii de persoane, care reprezintă aceste partide, în centru şi în teritorii, ei sunt complici în furtul banilor publici, au o alianţă tacită. Dar noi am devenit nişte ostatici şi sclavi, fiindcă nu i-am sancţionat”, a opinat politicianul.
Marin Livădaru: a menţionat că partidele extraparlamentare sunt parte a societăţii civile cu diferenţa că doar partidele sunt gata să preia responsabilitatea guvernării. „Avem foarte multe idei, dar n-avem şanse de a le promova. Într-un stat captiv, un partid extraparlamentar n-are nicio şansă să vină cu idei. Dacă ideile sunt contra guvernării corupte, ele vor putea fi promovate. Eu de 5 ani mă confrunt cu această problemă, de câd m+am întors acasă din străinătate”, a comunicat liderul de partid.
Politicianul subliniază că se doreşte restabilirea încrederii în clasa politică, aceasta trebuie să treacă prin procesul de lustraţie. „Noi trebuie să le propunem partidelor să facă o autolustraţie sub controlul societăţii civile. Cei care vor demonstra că au averi câştigate cinstit, pot fi iertaţi. Dar majoritatea sunt atât de corupţi, încât nu vor accepta această lustraţie, ei trebuie penalizaţi cu stricteţe, averile trebuie să le fie naţionalizate”, a propus Livădaru.
Dezbaterile publice cu tema: „Pe cât de adecvat situaţiei din Republica Moldova se comportă participanţii reali şi potenţiali la negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare: viziuni extra-parlamentare” sunt ediţia a 45-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.