Marian Lupu: Acordul de Asociere este un sprijin pentru modernizarea europeană a ţării

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană vine ca un sprijin strategic pentru modernizarea europeană a Republicii Moldova, menţionează liderul PDM, Marian Lupu. Deputatul a comunicat, în cadrul unui sondaj desfăşurat de IPN printre deputaţi, că va vota pentru ratificarea acordului, aşa cum o vor face şi colegii din coaliţie.

„Noi vedem foarte bine prioritatea aspectelor de politică internă care derivă din acest acord. Şi, odată ce vorbim despre dezvoltarea ţării, iată că acest acord vine cu un şir întreg de acţiuni, cu motivaţii puternice, dar şi cu resurse importante pentru ca şi această guvernare, dar şi celelalte din viitor, să dispună de pârghiile necesare pentru a asigura acest proces de dezvoltare, progres şi modernizare europeană a Republicii Moldova”, a subliniat Marian Lupu.

Deputatul a mai spus că peste 50% din conţinutul documentului îl reprezintă Acordul de Liber Schimb, care are o importanţă economică enormă pentru Republica Moldova. „Per ansamblu, au fost investite foarte multe eforturi, muncă în echipă, şi, în mod evident, vom fi solidari şi în continuare. Suntem în faţa unui eveniment de etapă foarte importantă: semnarea şi ratificarea acordului”, a spus Marian Lupu.

Potrivit liderului PDM, acest acord, conţinutul şi tipologia sa, nu lezează cu nimic dreptul suveran al Republicii Moldova. Acest acord nu prezumă delegarea unei părţi de drepturi suverane, decizionale, ale Republicii Moldova către autorităţile europene. Acest lucru nu se va întâmpla nici la momentul când Republica Moldova va obţine statutul de ţară candidat. O eventuală modificare în Constituţie şi o eventuală delegare a unor părţi ale drepturilor suverane ale Republicii Moldova către structurile europene se va produce doar atunci când Republica Moldova va obţine statutul de ţară membru cu drepturi depline a UE.

Marian Lupu a mai spus că o parte a prevederilor Acordului de Asociere intră în vigoare în octombrie curent, nu neapărat în condiţiile ratificării de către toate ţările UE a acestui acord. Alte prevederi vor intra plenar în vigoare odată cu ratificarea de către ambele părţi de ratificare a acestui acord. „Noi avem intenţia să ratificăm cât mai curând posibil acest acord. Care va fi viteza de ratificare în parlamentele statelor membre depinde de voinţa legiuitorilor din aceste ţări, dar cred că nici acest proces nu va fi unul de lungă durată”, a mai spus Marian Lupu.

Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE pe 27 iunie, iar până la sfârşitul lunii iulie, acest document urmează să fie ratificat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE