Mariajul timpuriu atestat în comunitatea romă este motivul principal al limitării drepturilor copiilor la educaţie, dezvoltare şi formare. Cel mai mult au de suferit fetele, pentru că sunt lipsite de dreptul la alegere. Odată căsătorite, fetele rămân însărcinate la o vârstă fragedă, iar naşterile timpurii pun în pericol nu doar sănătatea lor, ci şi pe a copiilor care urmează să se nască. Problema a fost abordată la o conferinţă de presă, transmite IPN.
Valeria Ilieş, coordonator de programe de dezvoltare adolescenţi şi tineret în cadrul UNICEF, a spus că în comunitatea romă căsătoriile au loc de la vârsta de 12-13 ani, după ce fata are primul ciclu menstrual. Fetele rămân însărcinate la vârsta când nu sunt pregătite nici fizic, nici psihologic să nască copii şi să aibă grijă de familie. Până la căsătorie, fata este privată de posibilitatea de a comunica cu semenii şi de a studia. Este ţinută acasă şi învăţată cum trebuie să aibă grijă de soţ şi familie.
„Fata romă trebuie să fie cinstită până la nunta, altfel este blestemat tot neamul”, a spus şeful Secţiei minorităţi etnice a Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Ion Duminică, explicând de ce părinţii îşi ţin fetele acasă. Odată căsătorită, fata are obligaţia să aibă grijă de casă, de copii, să fie fidelă şi să asculte bărbatul. Fetele măritate au şi alte obligaţii, de exemplu, să se trezească la 4 dimineaţa ca să pregătească masa pentru socri, a mai spus Ion Duminică.
Potrivit acestuia, romii nu recunosc termenul de egalitate în drepturi, ci doar pe cel de paternalism. „Bărbatul este în capul mesei, iar femeia de mic copil are un destin predestinat. Până la 7 ani este liberă să se joace. De la 8 ani intră pe stăpânirea mamei, care o învaţă a găti, să aibă grijă de casă, iar după aceasta se căsătoreşte”, a comunicat şeful Secţiei minorităţi etnice. Fetele nu îşi continuă studiile pentru că le-ar lua mult timp. „ La 18 ani fetele sunt considerate bătrâne. Noi avem cazuri când fete frumoase, deştepte, cu master în spate, nu se pot mărita pentru că nu se mai uită nimeni la ele”, a spus Ion Duminică.
Conform recensământului din 2004, în Republica Moldova sunt peste 12 mii de romi.