Maria Manole: Suntem dezavantajați. Localitatea Zubrești nu este conectată la rețeaua de apă

Localitatea Zubrești din raionul Strășeni nu este conectată la rețeaua centralizată de apă. O spune primarul localității, Maria Manole. Edilul a menționat în cadrul dezbaterii „Implementarea Programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, organizată de Agenția de presă IPN, că prioritatea autorităților locale este asigurarea cetățenilor cu apă. Primarul a mai anunțat că mai multe familii cu venituri modeste din Zubrești și liceul din localitate vor fi conectate gratuit la rețeaua de canalizare centralizată, grație proiectului „Apă Curată pentru Toți”, finanțat în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”,.

Primarul satului Zubrești spune că cei peste 2000 de oameni din localitate vor beneficia de pe urma proiectului „Apă Curată pentru Toți”. Proiectul își propune îmbunătățirea serviciilor de apă și canalizare în 4 localități din Strășeni.

„Conform planului agreat, urmează să întreprindem următoarele acțiuni: conectarea a cel puțin 10 familii din grupuri vulnerabile la rețeaua de canalizare, conectarea liceului din Zubrești la rețeaua de canalizare. Aici vreau să vorbesc de beneficii pentru că familiile selectate sunt familii cu venituri modeste, cu multe probleme și grație acestui proiect toată lumea va avea acces la serviciul care va fi prestat locuitorilor. Conectarea liceului la rețeaua centralizată de canalizare va însemna că toate costurile vor fi acoperite de proiect, fapt ce reprezintă un beneficiu pentru instituția de învățământ și pentru bugetul local”, a explicat Maria Manole.

Edilul de Zubrești spune că localitatea nu este conectată la rețeaua de apă, iar sătenii și instituțiile publice sunt alimentate cu apă de la fântână. Grație proiectului „Apă Curată pentru Toți”, liceul și grădinița din localitate vor fi dotate cu filtre moderne pentru a asigura accesul copiilor la apă potabilă de calitate.

„Noi suntem dezavantajați pentru că, în prezent, nu avem rețea de apă în localitate. Dar în cadrul proiectului vor fi instalate în liceu și grădinițe două unități de filtre care vor permite ca apa consumată de la fântâni să devină mai calitativă. Noi, în Zubrești, încă nu avem rețea de apă, dar noi trebuie să învățăm să folosim rațional apa. Dacă nu vom consuma apa rațional, riscăm să nu avem apă pentru consum”, a mai spus primarul satului Zubrești.

De asemenea, în cadrul proiectului „Apă Curată pentru Toți” în Zubrești va fi organizată o campanie de informare pentru promovarea gestionării eficiente a resurselor de apă și reducerea poluării.

„Este foarte important ca oamenii să conștientizeze de ce este nevoie de conectarea la rețeaua de canalizare și cât este de important să consumi apa rațional sau să ai această apă de unde s-o consumi. În acest sens, vor fi organizate trei sesiuni de instruire, care se vor desfășura în cadrul liceului și la grădiniță. Pentru cadrele didactice va fi elaborat un ghid și materiale informaționale, drept suport, care ulterior vor putea fi utilizate în cadrul orelor. Pe lângă faptul că are loc îmbunătățirea serviciilor de apă și sanitație, este foarte important că proiectul contribuie la ridicarea nivelului de conștientizare a oamenilor. Toți trebuie să înțeleagă că noi trebuie să avem un comportament prietenos mediului”, a spus primarul satului Zubrești, Maria Manole.

Dezbaterea publică „Implementarea Programului „EU4Moldova: Comunități Locale” este ediția a șaptea, realizată în cadrul proiectului „Beneficiile aderării Republicii Moldova la UE pentru om, comunitate și țară”. Proiectul este realizat cu sprijinul Fundației Soros Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.