La ratificarea Convenției Europene privind Drepturile Omului, în 1997, Republica Moldova a introdus o rezervă și a notificat că nu va putea asigura respectarea dispozițiilor convenției europene în ce privește actele comise de pretinsele autorități de la Tiraspol, Astfel că, atunci când sunt condamnări împotriva Republicii Moldova pe încălcări comise în regiunea transnistreană, CEDO încasează prejudiciul de la Federația Rusă, a declarat judecătoarea Maria Frunze, într-un interviu pentru IPN.
În 2021, din toate hotărârile pronunțate la CEDO împotriva Republicii Moldova, 13 au fost condamnări pentru încălcarea drepturilor unor persoane din regiunea transnistreană. Astfel că prejudiciul material și/sau cel moral stabilit a fost încasat din contul Federației Ruse, a explicat Frunze.
Există însă și excepții: Republica Moldova a fost condamnată recent la CEDO, deoarece unei mame cu 4 copii i s-a refuzat plata indemnizației de către autoritățile Republicii Moldova pe motiv că ea primea o astfel de indemnizație din partea autorităților nerecunoscute de la Tiraspol, a declarat Frunze. În acest caz, CEDO a reținut că dacă Republica Moldova nu recunoaște organele constituite în stânga Nistrului, nu poate recunoaște nici actele emise de acestea, inclusiv cele referitoare la acordarea de indemnizații.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut oficial regiunea transnistreană a Republicii Moldova drept teritoriu ocupat de Rusia.
Interviul cu tema „Republica Moldova și CEDO – cum sunt respectate drepturile omului” a fost realizat de agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor relevante de presupusă injustiție”.