Autoritățile se pregătesc pentru o nouă lovitură dată de facturile mari. De această dată este vorba de energia electrică, întrucât ANRE urmează să stabilească noile tarife de la 1 aprilie. Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari, spune că Executivul deja elaborează un mecanism de compensare, similar celui aplicat pentru gazele naturale și energia termică. Ministrul spune că de ajutor din partea statului pentru electricitate vor beneficia doar persoanele cu venituri mici, iar suportul Guvernului ar putea fi indicat direct în factură, notează IPN.
După ce vicepremierul Andrei Spînu a anunțat anterior refuzul Centralei de la Cuciurgan de a livra energie la vechiul preț de achiziție, acum ministrul muncii și protecției sociale confirmă faptul că de la 1 aprilie vom avea o majorare a tarifelor la energia electrică. Oficialul spune că Guvernul elaborează un mecanism de compensare a facturii, astfel încât lovitura pentru bugetul familiilor cu venituri mici să nu fie prea dură.
„Avem susținerea UNDP pe acest proiect, sunt experți care lucrează la acest mecanism. Trebuie să lucrăm și cu furnizorii. Ne dorim ca ajutorul să fie direct în factură, dar ne gândim și cât de fezabil este acest lucru, pentru că asta ar presupune ca furnizorii să implementeze soluții tehnice. Cu siguranță, nu mai vorbim de un program de compensare generalizat, pentru toată lumea, indiferent de profilul consumatorului, cum a fost în cazul gazelor naturale. Vorbim de un mecanism mai țintit. Asta înseamnă că vom avea criterii de eligibilitate și un mecanism de înregistrare și de verificare a acestor gospodării. Prioritate vor avea cetățenii care sunt cei mai afectați de costurile energiei electrice”, a spus Marcel Spatari, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.
De asemenea, potrivit legii, martie este ultima lună pentru care cetățenii vor mai primi compensații pentru volumele de gaze naturale consumate. Potrivit ministrului muncii și protecției sociale, multe instituții de stat din țară și-au cheltuit deja banii din bugetul anului 2022 pentru plata facturilor. Pentru a asigura funcționalitatea acestor instituții, din bugetul de stat urmează să le fie alocate noi fonduri.
„Ministerul Finanțelor pregătește rectificarea bugetară. Într-adevăr, multe instituții au consumat pe căldură banii pentru aproape un an. Acum Ministerul Finanțelor urmează să aloce mai mulți bani pentru ca școlile, spitalele să aibă de unde-și acoperi cheltuielile. Rectificarea bugetară nu va avea loc doar pentru a acoperi aceste cheltuieli, ci și pentru că pensiile se vor majora mai mult decât a fost prevăzut inițial. Indexarea pensiilor din aprilie va costa 1,8 miliarde de lei, este mai mult decât am planificat inițial. Pe lângă indexarea pensiilor, necesară pentru a menține puterea de cumpărare, va mai exista o majorare cu o sumă fixă, în funcție de creșterea economică”, a mai spus Marcel Spatari.
Potrivit proiectului elaborat de Guvern, pensiile vor fi indexate la 1 aprilie cu 13,94%. Coeficientul de indexare a fost stabilit în funcție de valoarea inflației înregistrate la sfârșitul anului trecut.