Statul va oferi cetățenilor compensații pentru a face față facturilor mari la energia electrică și gazele naturale. Asigurările sunt date de ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari. Totuși, potrivit oficialului, de ajutor din partea statului nu vor mai beneficia toți cetățenii, așa cum s-a întâmplat anul trecut, ci doar cei vulnerabili energetic. Gradul de vulnerabilitate energetică va fi stabilit în funcție de veniturile consumatorilor și de numărul membrilor familiei, notează IPN.
Marcel Spatari spune că, în prezent, este elaborat un nou mecanism de protecție socială pentru a le oferi cetățenilor sprijin la plata facturilor la electricitate și gaze naturale. Mecanismul este unul țintit, astfel încât de cele mai mari compensații să beneficieze cetățenii cu venituri modeste. Ministrul spune că proiectul de lege va fi votat până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare.
„Mecanismul va fi aproximativ același, adică vor fi compensații direct în factură, numai că acest ajutor va fi oferit diferențiat, în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică. Creăm un sistem informațional prin care vom colecta de la cetățeni date privind profilul familiilor consumatoare de energie. E vorba de date privind veniturile familiei, cât la sută din bugetul familiei se duce pe energie, tipul de încălzire. Cei care se încălzesc centralizat, sunt mai vulnerabili decât cei care au centrale termice. Un alt criteriu este numărul de membri ai familiei. În baza acestor criterii va fi stabilit gradul de vulnerabilitate. Vor fi 6 categorii de cetățeni, de la extrem de vulnerabili până la categoria consumatorilor nevulnerabili”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
În același timp, ministrul spune că problema refugiaților este, în continuare, actuală pentru Republica Moldova. Grație sprijinul financiar venit din exterior, refugiații din Ucraina beneficiază de 2200 de lei lunar, iar valoarea ajutorului destinat familiilor care găzduiesc refugiați a fost majorată.
„Peste 11 mii de familii care găzduiesc refugiați au primit câte 3500 de lei, și acum a început runda a doua. Aceste familii vom mai primi câte 3900 de lei, iar familiile care găzduiesc mai mult de 5 refugiați, vor primi și mai mult, peste 5 mii de lei. Este un program implementat de Fondul Alimentar Mondial. Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați a început să colecteze informații despre refugiați, am văzut că ei sunt distribuiți uniform pe teritoriul țării noastre, iar în Chișinău se află mai puțin de jumătate dintre refugiați. Mulți sunt găzduiți de familii, mulți și-au găsit o locuință pe cont propriu. Ei trebuie să se integreze în societate, iar Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă primește notificări privind refugiații angajați. Nu sunt mulți, sunt 580 de refugiați care s-au angajat. În mare parte este vorba de femei, pentru că acesta este profilul refugiaților din țara noastră”, a mai spus ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Potrivit datelor oficiale, de la declanșarea războiului din Ucraina peste 5 milioane de persoane au fost nevoite să-și părăsească țara, dintre care peste 475 mii au intrat în Republica Moldova și peste 75 mii se află, în continuare, în țara noastră.