Marcel Darie, acuzat că a lăsat 200 de familii fără apartamente, se declară nevinovat

Marcel Darie, acuzat că a lăsat 200 de familii fără apartamente, susţine că nu este vinovat  şi că niciodată nu a fost directorul unei companii care construieşte mansarde. Acuzaţiile i-au fost aduse de către familiile păgubaşe  luni, 19 mai, într-o conferinţă de presă, transmite IPN.

Într-un comentariu plasat pe siteul IPN ca răspuns la materialele conferinţei, Marcel Darie menţionează că din 2007 este implicat în activitate obştească, iar actualmente este preşedintele ONG-ului „Pro-Chişinău”. Referitor la mansarde, Marcel Darie susţine că ONG-ul şi-a asumat sarcina să apere interesele locatarilor blocurilor, prin negocierea cu firmele de construcţie a lucrărilor de termoizolare, schimbarea reţelelor inginereşti, amenajarea spaţiilor de uz comun, precum şi de alte probleme cu care se confruntă locatarii în timpul construirii mansardelor.

Bărbatul mai spune că în 2012, fratele său, Dorin Darie, care se ocupa de construcţii, a decis să investească într-o serie de blocuri locative de tip cămin ce se aflau într-o stare dezastruoasă. Acesta, timp de doi ani, a construit şi dat în exploatare mai multe mansarde, iar Marcel Darie, a coordonat toate investiţiile şi lucrările efectuate pentru asociaţia de locatari.

Marcel Darie mai spune că după participarea sa în campania electorală din 2011, în care l-a criticat dur pe primarul Dorin Chirtoacă, fratele său nu mai avea nicio şansă să facă business în municipiul Chişinău, deoarece autorizaţiile de construcţie la mansardă se eliberează exclusiv de către Primărie. De aceea, a fost nevoit să cedeze businessul său unui investitor care s-a obligat prin contractul încheiat să finalizeze casele construite în proporţie de 90%, şi anume mansardele de pe străzile Ialoveni 96, Suceviţa 22/2, Suceviţa 22/1, Coca 3, Voluntarilor 18/3.

Potrivit lui Marcel Darie, pe numele noului director, Aliona Gasanov, ulterior s-a deschis un dosar penal pentru escrocherie, reieşind din faptul că expertiza contabilă a demonstrat delapidări de milioane de lei.

Marcel Darie a mai spus că în calitate de preşedinte al asociaţiei Pro-Chişinău a început adunările cu cumpărătorii apartamentelor şi cu organele de stat, venin cu soluţii. Soluţiile propuse sunt de ordin financiar, pentru finalizarea mansardelor, şi de ordin juridic, pentru cei păgubiţi. Bărbatul spune că, începând cu săptămâna viitoare, la blocurile situate pe străzile Coca 3 şi Pelivan 17/3, cu supravegherea asociaţiei Pro Chişinău, vor începe lucrările de finalizare. Astfel, până în toamnă acestea vor fi date în exploatare. Ulterior vor urma şi celelalte blocuri.

Reprezentanţii celor 200 de familii păgubaşe spun că şefii firmei de construcţie au dispărut cu 60 de milioane de lei şi i-au lăsat cu datorii de mii de lei la bancă, în timp ce sunt nevoiţi în continuare să locuiască în chirie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.