Manifestație de amploare în așteptarea deciziei Curții Constituționale

Sute de oameni, printre ei și politicieni, s-au adunat la Curtea Constituțională, unde astăzi, 28 aprilie, se examinează constituționalitatea hotărârii Parlamentului prin care a fost instituită stare de urgență pentru perioada 1 aprilie-30 mai. Participanții au scandat: „Noi nu cedăm!” și „Anticipate!”, transmite IPN.

„Ieri, în sfârșit, s-a sfârșit epopeea cu atacul asupra Curții. A rezistat Curtea, a rezistat Constituția, iar atacul lor a fost anihilat. Și intrusul, pe care ei au încercat să-l bage prin ușa din spate, a dat înapoi. Procuratura încă urmează să ne răspundă la multe întrebări – ce a fost asta? Noi înțelegem foarte bine că a fost un atac asupra Curții, un atac asupra Constituției. Dar de ce suntem astăzi aici? Pentru că acești hoți, acum o lună au introdus iarăși reguli pe nepusă masă – situația excepțională în țară”, a declarat președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu. Potrivit lui, era clar pentru toată lumea că este o stare de urgență împotriva oamenilor și în favoarea lor, astfel încât să nu ajungă să fie dizolvat Parlamentul.

Deputatul PAS, Lilian Carp, a menționat că nu există decât o singură cale, și anume victoria, iar pentru aceasta oamenii trebuie să fie uniți, așa cum sunt astăzi. Potrivit lui, practic în fiecare săptămână cineva vine cu fel de fel scenarii. Și astăzi urmează o decizie a Curții, prin care trebuie anulată starea de urgență, astfel fiind deschisă calea spre alegeri parlamentare anticipate.

Parlamentara PAS, Veronica Roșca, a spus că astăzi are loc un eveniment unic și pentru prima dată oamenii s-au adunat nu pentru a protesta împotrivă, dar pentru a susține o instituție, care a avut curajul să spună „nu” ferm hoților. „Astăzi suntem aici pentru a susține demnitatea Curții Constituționale”, a notat Veronica Roșca. Potrivit ei, alegerile anticipate sunt unicul mod pentru a resuscita Republica Moldova.

Sesizări pentru examinarea constituționalității hotărârii Parlamentului prin care a fost instituită stare de urgență au fost depuse la Curtea Constituțională de către deputații Sergiu Litvinenco, Veronica Roșca și Octavian Țîcu. În sesizări se menționează că, potrivit legislației, starea de urgență, de asediu sau de război se declară prin hotărârea Parlamentului. Aceleași prevederi legale stipulează că starea de urgență se declară la propunerea președintelui țării sau a Guvernului. Or, în calitate de autor al inițiativei a fost un grup de deputați. ca element de neconstituționalitate se prezintă și faptul că hotărârea nu conține măsurile urgente care urmează să a fi luate de către Comisia pentru Situații Excepționale, fapt ce contravine Constituției și Legii privind regimul stării de urgență, de asediu și de război.

Prin hotărârea din 30 martie, Guvernul a propus Parlamentului declararea stării de urgență. Iar pe 31 martie, legislativul a votat un proiect de hotărâre înaintat de deputații Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea, Alexandr Suhodolski și Alla Dolința. Atunci, opoziția a declarat că este vorba despre un plan pentru a evita alegerile parlamentare anticipate. Or, potrivit Constituției, Parlamentul nu poate fi dizolvat în timpul stării de urgență, de asediu sau de război.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.