Mandatul de arest pe numele jurnalistului Ernest Vardanyan a fost prelungit
Mandatul de arest pe numele jurnalistului Ernest Vardanyan a fost prelungit încă pentru 2 luni, a comunicat pentru Info-Prim Neo juristul Ion Manole, preşedintele Asociaţiei obşteşti „Promo-Lex” din Chişinău.
Jurnalistul a fost reţinut miercuri, 7 aprilie, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, iar două zile mai târziu o instanţă de judecată de la Tiraspol a decis prelungirea mandatului de arest. Ernest Vardanyan este acuzat de serviciile secrete ale regimului transnistrean de „trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova” şi riscă privaţiune de libertate de la 12 la 20 de ani. Ion Manole spune că nimeni nu cunoaşte nimic despre condiţiile de detenţie, nici măcar familia jurnalistului.
Viceprim-ministrul pentru reintegrare al Republicii Moldova, Victor Osipov, a declarat în cadrul emisiunii „Viaţa publică” de la Radio Moldova, sâmbătă, 10 aprilie, că acuzaţiile aduse de liderii de la Tiraspol jurnalistului sunt aberante. „Nu poate exista o trădare a unui stat care nu există. Este o acuzaţie foarte gravă, de sorginte sovietică”, a declarat Victor Osipov.
Potrivit vicepremierului, pe lângă organizaţiile internaţionale, a fost sesizat şi reprezentantul politic al Tiraspolului în procesul de negocieri, Vladimir Iastrebceak, dar că, deocamdată, acesta nu a făcut careva comentarii la acest subiect. Victor Osipov a comunicat că, imediat după ce Ernest Vardanyan a fost reţinut, chiar din faţa blocului în care locuieşte, a urmat şi o percheziţie la domiciliul jurnalistului.
Vicepremierul a mai spus că recent Ernest Vardanyan a fost acceptat să ocupe o funcţie în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Reprezentanţii oficiului ONU de la Chişinău au declarat pentru Info-Prim Neo că Ernest Vardanyan nu este angajat al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Aceasta este toată informaţia cunoscută în acest moment. Totodată, potrivit preşedintelui asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole, jurnalistul urma abia să încheie un contract de muncă în cadrul oficiului Federaţiei Ruse la ONU, la New-York.
Ion Manole este de părere că arestul lui Ernest Vardanyan „nu este deja de nasul juriştilor” şi că Republica Moldova şi Federaţia Rusă sunt direct responsabile de ceea ce se întâmplă. „Acesta este tributul pe care îl plătesc cetăţenii din stânga Nistrului în urma ignoranţei autorităţilor Republicii Moldova a tuturor prostiilor care au avut loc în regiunea separatistă de-a lungul anilor”, a mai spus juristul.
În paginile electronice ale agenţiilor transnistrene de presă apar mai multe comentarii de laudă la adresa structurilor transnistrene de forţă. „Sunteţi bravo. Datorită vouă putem să dormim liniştit şi să nu ne fie frică că mâine vom fi obligaţi să învăţăm limba română sau nu ne vor spune: "чемодан, вокзал, Россия.." /Valiza, gara, Rusia/. Cei care sunt ca şi Vardanyan trebuie să ştie că nu e bine să scuipi în fântâna din care bei. Asta este în stare nu doar să-şi vândă patria americanilor, ci şi pe mama”, notează un internaut.