Mandat de arestare pe numele lui Putin. Marko Șevcenko: O decizie istorică

Decizia Curții Penale Internaționale de a emite mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin este una istorică și-i va determina pe toți liderii statelor semnatare ale Statutului de la Roma să decidă dacă susțin sau nu acțiunile Rusiei. Declarațiile au fost făcute de ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, în cadrul dezbaterii publice la tema „Mandat de arestare pentru Putin: efecte pentru Rusia, Ucraina, Moldova și Europa”, organizate de Agenția de presă IPN. Potrivit diplomatului, toți liderii lumii vor trebui să ia decizia dacă acceptă prezența lui Vladimir Putin în țara lor și dacă pun sau nu în aplicare decizia Curții Penale Internaționale privind arestul președintelui rus.

CPI a emis, vineri, 17 martie, mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Președintelui rus i se incriminează deportarea ilegală a copiilor ucraineni și transferul ilegal de oameni de pe teritoriul Ucrainei spre cel al Rusiei. Potrivit legii, liderul de la Kremlin poate fi arestat în una dintre cele 123 de țări semnatare ale Statutului de la Roma al CPI. Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, spune că nici măcar imunitatea pe care i-o oferă statutul de șef de stat nu-l poate salva pe Vladimir Putin de pedeapsa pentru crimele de război comise.

„Vladimir Putin nu este prima persoană la șefia unui stat, care trebuie adusă în fața Curții Internaționale. Mai există cazul lui Slobodan Milošević, cazul președintelui Sudanului, Omar al-Bashar, al lui Gaddafi, tot trebuia să stea în fața Curții Internaționale. În ceea ce privește imunitatea personală în calitate de șef de stat, am citit opinia unor experți care spun că acest aspect nu este foarte clar specificat în dreptul internațional și trebuie încă să se discute cum să procedeze CPI, dacă persoana învinuită este șef de stat cu imunitate. Eu cred că la Curtea de la Haga activează cei mai buni experți ai dreptului internațional și dacă n-ar fi văzut o finalitate pe acest caz, n-ar fi eliberat un mandat de arestare”, a spus Marko Șevcenko.

Marko Șevcenko spune că poporul ucrainean a primit cu entuziasm decizia Curții Penale Internaționale. Potrivit ambasadorului, mandatul de arestare pe numele lui Putin nu mai lasă loc de șovăieli în rândul liderilor lumii. După această decizie, fiecare președinte de țară va trebui să decidă dacă este de partea agresorului sau pe partea lumii civilizate.

„Reacția societății ucrainene a fost una chiar de bucurie. Cel mai elocvent mesaj a fost transmis de președintele Zelensky, care a spus că decizia Curții de la Haga este o decizie istorică care deschide calea pentru procesul de pedepsire a celor vinovați de crime de război și crime împotriva umanității. Este o decizie istorică pentru că reprezintă un punct de cristalizare a pozițiilor tuturor statelor lumii. După această decizie, fiecare țară din cele 123 semnatare ale Statutului de la Roma trebuie să decidă dacă îndeplinesc sau nu mandatul de arestare, dacă Vladimir Putin apare pe teritoriul statului respectiv. Unele dintre țări ar putea să nu decidă pozitiv în privința realizării mandatului de arestare a lui Putin. Oricum, toate țările, toți liderii lumii trebuie să-și manifeste poziția foarte clar. Da sau nu. Fiecare lider de stat va trebui să decidă dacă pledează pentru suportul ideilor lui Putin, dacă pledează pentru vizita lui Putin în țara sa. Nu mai poți sta în două bărci”, a spus diplomatul ucrainean.

Dezbaterea publică la tema „Mandat de arestare pentru Putin: efecte pentru Rusia, Ucraina, Moldova și Europa”, este ediția a 278-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE