Managerul de ţară al Băncii Mondiale îşi exprimă speranţa că Moldova va deveni peste patru ani unul din cele mai atractive state pentru investitori
Managerul de ţară al Băncii Mondiale (BM) îşi exprimă speranţa că Moldova va deveni peste patru ani unul din cele mai atractive state pentru investitori. Declaraţia a fost făcută joi, 5 decembrie, într-o conferinţă de presă la care a fost prezentată Strategia de parteneriat cu Moldova pe anii 2009- 2012. „Sper că până atunci va fi redus esenţial numărul persoanelor sărace din R. Moldova” a spus Melanie Marlett, citată de Info-Prim Neo.
Marlett a spus că noua strategie îşi propune să creeze o bază pentru creştere economică participativă, prin ameliorarea competitivităţii economice, minimalizarea riscurilor sociale şi de mediu, dezvoltarea capitalului uman şi promovarea incluziunii sociale şi îmbunătăţirea guvernării în sectorul public. „Aceste obiective sunt în concordanţă cu priorităţile stipulate în Strategia Naţională de Dezvoltare a Moldovei. Ţara dispune de un potenţial uman şi de resurse pentru a crea oportunităţi de business şi a spori nivelul de viaţă”, a menţionat Melanie Marlett.
BM prevede un volum de finanţare pentru următorii 4 ani în sumă de 200 mln dolari, câte 45-50 mln dolari anual. O parte din mijloace vor fi alocate direct în bugetul de stat.
Vor fi majorate sursele alocate proiectelor în implementare: proiectul Energetic II, proiectul Fondului de investiţii Sociale din Moldova, proiectul Ameliorarea competitivităţii. De asemenea, BM va face investiţii în modernizarea infrastructurii, în îmbunătăţirea accesului la serviciile publice, în sporirea eficienţei energetice, precum şi în proiecte de de mediu, a mai spus managerul de ţară al BM.
Finanţarea va fi acordată Moldovei în condiţii AIDA, pe un termen de 40 de ani, cu perioadă de graţie de 10 ani şi rata dobînzii simbolică.
Melanie Marlett s-a arătat mulţumită de implementarea proiectelor BM în Moldova, menţionând că ultima strategiei de parteneriat a fost implementată cu nota A, sistem american, ceea ce în Moldova echivalează cu nota 9.
Natalia Catrinescu, şefa direcţiei coordonare politici şi asistenţă externă a Aparatului Guvernului a spus că pe parcursul elaborării strategiei au avut loc consultări permanente cu Guvernul şi că toate sursele din asistenţa externă vor fi orientate la implementarea proiectelor investiţionale.