Managementul domeniului concurenței este unul strategic și orientat pe termen lung, audit

Rapoartele financiare ale Consiliului Concurenței oferă o imagine reală a situației patrimonial-financiare a instituției. Constatarea se desprinde din Raportul de audit al Curții de Conturi, prezentat la 21 iunie într-o ședință publică, transmite IPN.

Consiliul Concurenței este o autoritate publică autonomă, care asigură aplicarea legislației din domeniul concurenței, ajutorului de stat și publicității. Misiunea autorității este de a face ca piețele să funcționeze în beneficiul consumatorilor, prin încurajarea și asigurarea liberei concurențe în toate domeniile activității economice.

Finanțarea activității Consiliului Concurenței în anul 2017 a fost efectuată din contul alocațiilor bugetului de stat – 19,1 mln lei, precum și taxei de examinare a notificărilor privind concentrările economice – 0,7 mln lei, iar cheltuielile efective s-au ridicat la 19,3 mln lei. Patrimoniul gestionat de Consiliu a constituit 5,3 mln lei la finele anului 2017.

Echipa  Curții de Conturi relevă că probele obținute în cadrul misiunii de audit  au fost suficiente pentru a afirma că managementul domeniului concurenței este unul strategic și orientat pe termen lung. Activitățile definite în Planul pentru 2017 au fost desfășurate în strictă corelare cu indicatorii de performanță prestabiliți, fiind asigurată realizarea acestor indicatori la un nivel avansat (circa 98%). Consiliul Concurenței a dat dovadă de responsabilitate față de recomandările anterioare ale Curții de Conturi, fiind constatat un grad înalt de implementare a acestora (peste 91%).

Unele nereguli constatate de către misiunea de audit au fost generate preponderent de anumite lacune ale politicilor contabile.  Însă acestea nu au afectat semnificativ autenticitatea și fidelitatea informațiilor din rapoartele financiare.

Președintele Consiliului Concurenței, Viorica Cărare, a menționat că în ultimii  ani în Moldova se înregistrează o creștere a nivelului culturii concurenței, inclusiv în raioanele  țării, unde au fost instituite, acum un an, subdiviziuni teritoriale ale Consiliului. O problemă cu care se confruntă însă Consiliul Concurenței este cea a cadrelor. „În instituțiile de învățământ din Moldova nu se pregătesc cadre în domeniul concurenței. Astfel că pe noii angajați, inclusiv pe cei din subdiviziunile teritoriale, îi invităm la sediul central, unde organizăm instruiri de 2-4 luni”, a comunicat Viorica Cărare.

Răspunzând la mai multe întrebări în ceea ce privește ajutorul de stat,  președintele Consiliului Concurenței a spus anul trecut ajutorul de stat oferit operatorilor economici s-a cifrat la 4% din PIB, iar către anul 2020 acesta trebuie să fie redus până la 1% din PIB.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.