Georgia și Republica Moldova se confruntă cu provocări comune în ceea ce privește integritatea și suveranitatea țării, în special prin ocuparea de către trupele ruse a unei părți a teritoriului. Pentru a depăși problema, țările trebuie să implice în procesul de negocieri inclusiv parteneri internaționali. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Georgiei, Mamuka Bakhtadze, în cadrul unui briefing de presă, vineri, 5 octombrie, la Chișinău.
Potrivit lui Mamuka Bakhtadze, 20% din teritoriul Georgiei este ocupat de Federația Rusă.
În aceeași zi, pentru a eficientiza schimbul de informații privind standardele de securitate, a fost semnat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Georgiei privind schimbul și protecția reciprocă a informațiilor clasificate, transmite IPN.
Oficialul georgian a mai spus că Georgia, ca și Republica Moldova, au drept scop integrarea în spațiul european, iar aderarea statului pe care-l reprezintă la UE ar fi în avantajul inclusiv al Republicii Moldova. De asemenea, premierul spune că Georgia este interesată să intensifice relațiile economice și comerciale cu Republica Moldova pentru a atinge nivelul maxim.
Premierul moldovean, Pavel Filip, a spus că relațiile la nivel politic și economic dintre cele două țări sunt la un nivel foarte înalt. Acesta a mulțumit omologului său georgian pentru susținerea Rezoluției ONU, care prevede retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova.
Potrivit lui Pavel Filip, relația cu Georgia este una importantă și pe dimensiunea UE. „Faptul existenței unei înțelegeri comune a valorilor europene ne face să ne ajutăm reciproc ceea ce este foarte important”. Referindu-se la dimensiunea economică, prim-ministrul a menționat că în curând, la Chișinău, va avea loc ședința Comisiei interguvernamentale pe probleme economice, în cadrul căreia va fi organizat și un forum al oamenilor de afaceri.
Republica Moldova a găzduit vineri, 5 octombrie, reuniunea șefilor de guverne ai statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM), din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan și Republica Moldova. Republica Moldova deține în acest an președinția GUAM.