Mamele care își scot copiii la cerșit riscă să fie decăzute din drepturile părintești. Atenționarea a fost făcută de către șefa interimară a Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, Lucia Caciuc, care a constatat că, odată cu încălzirea vremii, tot mai multe femei cu copii cerșesc în parcuri sau în preajma bisericilor, mai ales în zile de odihnă sau sărbătoare, transmite IPN.
La ședința operativă de la Primărie, Lucia Caciuc a declarat că, săptămâna trecută, au fost efectuate zece ieșiri în teritoriu, unele cu implicarea poliției. În cele mai multe cazuri sunt vizate familii din afara Chișinăului, care sunt la evidența autorităților locale și care au beneficiat sau beneficiază de ajutor social. Lucia Caciuc a spus că, deși li se comunică riscul de a fi decăzute din drepturile părintești, unele mame și-au făcut o sursă de venit din cerșit. Într-un caz recent, femeia avea la ea 400 de lei și a spus că banii pe care îi câștigă din cerșit timp de o zi îi ajung să-și întrețină copilul o săptămână.
„Procedura de decăderea din drepturi părintești este foarte lungă și anevoioasă, dar există cumva și viziunea că e mai bine să păstrăm totuși copilul în familie. Nu vom scăpa de problema respectivă atât timp cât noi, cetățenii, continuăm să le oferim bani celor care cerșesc. Nu este o soluție. Există o sumedenie de proiecte sociale, există fonduri prin care li se alocă susținere. Bine, nu sunt suficienți bani, dar sumele ar putea să le rezolve o parte din probleme. Mai există și autoritatea publică locală, care ar trebui să aibă grijă de aceste mame”, a subliniat Lucia Caciuc. Autoritățile recunosc că, mai ales în mediul rural, este complicat să găsești un loc de muncă, dar nu este imposibil, și interesul copilului trebuie să primeze.