Makuhin: Uimit de inegalitățile care persistă într-o societate evident feminină

Dacă ne vom împotmoli în abordarea că „locul femeii este la bucătărie”, vom ajunge mai repede la agravarea situației social-economice în Republica Moldova. Opinia în acest sens a fost exprimată de Alexandr Makuhin, doctor în științe politice, expert permanent, la o dezbatere publică, desfășurată în cadrul Agenției de presă IPN. Expertul permanent s-a arătat mirat de faptul că într-o societate evident feminină persistă inegalități în privința femeilor.

Doctorul în științe politice și expert permanent, Alexandr Makuhin, a menționat că, potrivit structurii a populației din Republica Moldova, generațiile de femei sunt mult mai numeroase decât cele masculine, mai ales în cazul persoanelor de vârsta 65+. Astfel, în principiu, reiese că societatea moldovenească este feminină din punctul de vedere al cantității și nu sunt tendințe care ar arăta că va deveni brusc masculină.

Expertul a menționat că la bărbați, încetarea prematură a studiilor se întâlnește mai des decât la femei, inclusiv în cazul minorităților etnice. Doctorul în științe politice a exemplificat că la bărbați de etnie romă, în pofida cotelor speciale, procentul de implicare în procesul educațional este mai scăzut decât la femei. Mai sunt grupuri minoritare în educație, însă persistă tendința că fata are puțin mai multe șanse să termine studiile decât băiatul, a spus Alexandr Makuhin.

Doctorul în științe politice a declarat că, atunci când este vorba despre inegalitatea de gen, rolul statutului, al sectorului privat și public, oricum ajungem la concluzia că statul reprezintă un fel de regulator pe o parte, iar pe de altă parte avem sectorul privat, care lucrează cu piața existentă, cu oamenii care sunt.

În opinia sa, concediul paternal contribuie la ștergerea graniței de gen în venituri. Potrivit lui, ultimele cercetări demonstrează că bărbații au început să petreacă mai des timpul cu copiii, să preia o parte din responsabilități, care în structura patriarhală mereu au fost ale femeilor, pe parcursul istoriei.

„Dacă noi nu vom ajunge la faptul că adoptarea legilor nu înseamnă implementarea lor efectivă, inclusiv în domeniul politicilor sociale și demografice, vom nimeri în curând în situația când problema pensiilor și salariilor va fi legată nu atât de inegalitatea de gen, cât de faptul că sistemul social și cel fiscal nu vor fi în stare să mențină un nivel adecvat, iar sectorul privat, care depinde de oameni, va ajunge de asemenea la o stare complicată”, a subliniat Alexandr Makuhin.

Dezbaterea publică „Inegalitatea de gen în economie și în societate: de ce, ce se întâmplă acum și ce putem face?” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.