Majoritatea respondenţilor BOP cred că Moldova merge pe o direcţie greşită

Peste 75% dintre respondenţii Barometrului Opiniei Publice (BOP), prezentat joi, 16 aprilie, sunt de părere că direcţia în care merg lucrurile în Republica Moldova este greşită. Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, care a prezentat rezultatele cercetării, a menţionat că astfel de pondere a mai fost înregistrată în perioadele de criză politică din toamna lui 2011 şi primăvara lui 2013, dar şi în anii de criză 1998 şi 2001, înainte de alegeri parlamentare, transmite IPN.

Populaţia rămâne nesatisfăcută de ceea ce face conducerea ţării în mai multe domenii, iar aspectele care trezesc cea mai mare insatisfacţie reprezintă salariile (peste 90% dintre respondenţi sunt fie deloc, fie foarte puţin mulţumiţi de salariul pe care îl au). Tot peste 90% dintre respondenţi sunt nemulţumiţi şi de pensii, dar şi de starea legată de asigurarea oamenilor cu locuri de muncă. Peste 80% dintre respondenţi nu sunt satisfăcuţi de nivelul lor de trai, 84% dintre respondenţi au remarcat că venitul familiei le ajunge pentru strictul necesar pentru viaţă sau nici măcar pentru atât.

Fiind întrebaţi ce opinii au despre situaţia de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, 72% sunt de părere că jocurile murdare ale celor de la guvernare au provocat probleme la cele 3 bănci şi la scoaterea unei sume enorme de bani din ţară. La întrebarea deschisă (fără variante de răspuns) despre cine se face vinovat de situaţia de la bănci, peste 40% au spus că vinovat este Vlad Filat, 36% consideră că  vinovat este Vlad Plahotniuc, iar peste 9% îl consideră vinovat pe Ilan Shor.

Îngrijorarea majoră a populaţiei rămân a fi preţurile, 58% dintre respondenţi sunt îngrijoraţi de evoluţia acestora. 50% se îngrijorează din cauza sărăciei, iar peste 40% îşi fac griji pentru viitorul copiilor. Aspectul care trezeşte cea mai mare nemulţumire a populaţiei este viaţa politică, aproape 90% dintre respondenţi au spus că sunt deloc mulţumiţi sau nu prea mulţumiţi de aceasta.

În ceea ce ţine de sursele de informare, televiziunea rămâne sursa de bază, 83% dintre respondenţi spunând că privesc TV zilnic. Pe locul doi se află internetul, acesta fiind utilizat zilnic de 44% dintre respondenţi. 39% dintre aceştia ascultă zilnic posturile radio.

Fiind întrebaţi dacă se simt liberi să spună ce vor despre guvernare, 51% dintre respondenţi au răspuns pozitiv, dar ponderea celor care se simt liberi să iasă în stradă şi să protesteze este mai mică – 33%. Peste 60% dintre respondenţi au zis că nu ar risca să iasă în stradă să protesteze.

Sondajul a fost realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS-AXA, la comanda Institutului de Politici Publice, în perioada 28 martie – 7 aprilie, pe un eşantion de 1104 persoane din 85 de localităţi. Marja de eroare este de 3%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.