Majoritatea moldovenilor cred că regiunea transnistreană trebuie să rămână în componenţa ţării

Peste 80% dintre cetăţenii de pe malul drept al Nistrului consideră că regiunea transnistreană trebuie să rămână în componenţa Republicii Moldova, arată un sondaj  prezentat astăzi, 26 septembrie, de către Centrul de Investigaţii Sociologice şi Studii de Marketing „CBS-AXA”, transmite IPN.

Managerul de proiect Vasile Cantarji a declarat că majoritatea moldovenilor consideră că regiunea transnistreană trebuie să rămână în componenţa Republicii Moldova deoarece „dintotdeauna a fost aşa” şi „acolo locuiesc moldoveni”. Cu toate acestea, doar 20% dintre respondenţi cunosc ceea ce se întâmplă în stânga Nistrului şi doar 10% consideră conflictul transnistrean o prioritate la nivel personal.

Acelaşi studiu mai arată că 47% dintre respondenţi consideră că problema transnistreană poate fi soluţionată printr-un compromis de declarare a limbii ruse a doua limbă de stat, iar 42% cred că soluţia poate veni prin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală.

Solicitat să comenteze rezultatele sondajului, şeful Biroului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a spus că cetăţenii Republicii Moldova nu văd conflictul transnistrean drept o preocupare majoră pentru se confruntă cu alte probleme, de ordin personal, economic şi social. „În clipa în care apar tensiuni la nivel regional, imediat creşte şi frica populaţiei referitor la situaţia din stânga Nistrului”, a spus Gheorghe Balan. Şeful Biroului pentru Reintegrare a mai informat că Republica Moldova va primi o nouă tranşă, de aproximativ 28 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene pentru consolidarea încrederii şi cooperarea sectorială între  malurile Nistrului.

Directorului executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, a menţionat, la rândul său, că asistenţa tehnică şi financiară oferită de UE are obiectivul de a ajuta instituţiile din Republica Moldova să se implice într-un dialog mai eficient cu administraţia transnistreană şi de a informa cetăţenii în legătură cu provocările care trebuie depăşite pentru a soluţiona conflictul transnistrean.

Programul de asistenţă tehnică pentru facilitarea reglementării conflictului transnistrean a fost lansat în martie 2013 şi este implementat de Ecorys şi Institutul Suedez de Administrare Publică, cu asistenţa Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.