Majoritatea moldovenilor apreciază pozitiv viaţa din UE, dar ar vota pentru UV

Majoritatea respondenţilor unui sondaj realizat de către Institutul de Politici Publice (IPP), în mai anul curent, consideră că în Uniunea Europeană (UE) nivelul de sărăcie este mai mic decât în Uniunea Vamală (UV), iar rata corupţiei este mai redusă. Chiar dacă majoritatea moldovenilor apreciază pozitiv viaţa din UE, ar vota totuşi pentru UV, transmite IPN.

Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice, a declarat la prezentarea rezultatelor studiului, în cadrul unui training, că cercetarea a demonstrat că susţinerea maximă a vectorului european a fost atins în 2008, după care a început să scadă, fapt explicat prin apariţia unei alternative, Uniunea Vamală.

În contextul în care investiţiile pe cap de locuitor din partea UE pentru Republica Moldova sunt cele mai mari din Parteneriatul Estic, este paradoxal faptul că dinamica este negativă, spune Oazu Nantoi. Chiar ultimul sondaj, realizat în mai anul curent, demonstrează că numărul celor care ar fi votat pentru aderarea la Uniunea Vamală în cadrul unui referendum este substanţial mai mare ca cel care ar vota pentru aderarea în Uniunea Europeană.

Expertul IPP notează că probabilitatea izbucnirii unui război în UE este aproape egală cu zero, dar răspunsurile la această întrebare demonstrează că cetăţeanul moldovean nu cunoaşte lucruri elementare despre UE. „Personal consider că, dacă 31% răspund că probabilitatea unui război este mai mică în Uniunea Vamală, acest lucru vorbeşte despre aceea că noi ne supraapreciem atunci când suntem întrebaţi dacă cunoaştem sau nu ce este UE. Răspundem că suntem foarte bine informaţi, dar uităm lucruri fundamentale, că UE a fost creată anume pentru a pune capăt războaielor pe continentul european”, a adăugat Oazu Nantoi.

La întrebarea: „Unde pot fi soluţionate problemele pe care le au cetăţenii Republicii Moldova”, majoritatea au răspuns că ridicarea nivelului de trai, dezvoltarea economiei şi întărirea ordinii în ţară poate avea loc doar în cadrul Uniunii Vamale, ceea ce este încă un paradox în viziunea autorilor.

Concluziile principale ale sondajului sunt că perceperea Uniunii Europene şi a Uniunii Vamale de către cetăţenii Republicii Moldova este în linii mari una emoţională şi iraţională. Societatea moldovenească continuă să fie profund scindată în baza criteriilor sociale. Atitudinea plină de contradicţii faţă de UE este cauzată în mare parte de faptul că prin intermediul mijloacelor de informare în masă ruseşti în societate au fost promovate unele stereotipuri în defavoarea UE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.