Majoritatea gheretelor care vând țigări în Chișinău încalcă legea

În municipiul Chișinău, doar 4% din cele peste 330 de gherete sau magazine mici care comercializează produse din tutun sunt amplasate regulamentar la o distanță nu mai mică de 200 de metri de spațiul aferent al unei instituții educaționale sau medico-sanitare, așa cum prevede Legea cu privire la controlul tutunului, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2019. Constatările sunt prezentate de către un grup de activiști civici.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Andronache, activist civic, a spus că în Chișinău limita legală de cel puțin 200 de metri poate fi respectată doar în cazul gheretelor amplasate în regiunile industriale, iar în celelalte zone ale orașului produsele din tutun trebuie eliminate din toate gheretele, deoarece practic în preajma tuturor există cel puțin o instituție educațională sau medicală.

Rodion Gavriloi, activist civic, susține că în Chișinău, în pofida noilor prevederi legale, în acest an au continuat să fie deshise gherete care comercializează tutun și care sunt amplasate în locuri interzise de legislație. Gherete amplasate în preajma școlilor, grădinițelor sau instituțiilor medicale au fost identificate și în orașul Cahul (17 gherete), Hâncești (10), Strășeni (4) și Ialoveni (3).

Rodion Gavriloi a menționat că neregulile depistate au fost raportate la mai multe instituții responsabile. Doar la Agenția Națională de Sănătate Publică au fost depuse 56 de petiții. Sesizări au fost depuse și la Primăria capitalei și către inspectoratele de poliție.

Rodion Gavriloi susține că această problemă poate fi rezolvată doar dacă instituțiile responsabile vor dori cu adevărat să conlucreze. Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale este responsabil de punerea în aplicare a noilor prevederi. Activiștii civici spun că au solicitat, acum o lună, să fie primiți în audiență la minister, dar deocamdată nu au primit răspuns. Și conducerea mai multor inspectorate de poliția a refuzat să se întâlnească cu activiștii civici, invocând că această problemă ține de competența autorităților locale.

Amenda la constatarea încălcării menționate este de 450-600 de lei. Agentul economic trebuie să înlăture din vânzare produsele din tutun și, dacă nu o face în 15 zile, i se aplică o amendă repetată, care poate fi de 6000-12000 de lei. Activiștii civici cred că problema va fi rezolvată atunci când agenților economici care încalcă legea li se vor aplica amenzi sistematic, deoarece sancțiunile financiare îi vor descuraja să mai vândă țigări în locuri interzise.

  • ion andronache despre situatia din chisinau.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.