Majoritatea copiilor plasaţi în instituţiile rezidenţiale au familii biologice sau lărgite
82 la sută din copiii plasaţi în instituţiile de tip rezidenţial din R. Moldova au familii biologice sau lărgite.
Peste 10 mii din cei 11 544 de copii plasaţi în internate şi case de copii au unul sau ambii părinţi în viaţă. Doar 315 copii instituţionalizaţi sunt orfani de ambii părinţi, 413 copii au ambii părinţi declaraţi dispăruţi, 785 – au părinţii plecaţi peste hotare, părinţii altor 73 de copii au fost decăzuţi în drepturi.
Acestea sunt rezultatele evaluării celor 67 de instituţii de tip rezidenţial din Moldova, realizate de un grup de profesionişti independenţi, în cadrul proiectului „Dezvoltarea serviciilor sociale integrate pentru familii vulnerabile şi copii în situaţii de risc”.
Datele studiului arată că 13 la sută dintre copiii instituţionalizaţi merg zilnic acasă, iar 20 la sută – săptămânal. Părinţii preferă să-şi dea copii la internate deoarece acolo ei sunt hrăniţi pe gratis, nu plătesc chiria manualelor, primesc îmbrăcăminte şi încălţăminte şi au un program de ore prelungit.
Potrivit Irinei Malanciuc, expert naţional în cadrul proiectului, datorită efortului echipei de profesionişti, de la începutul acestui an a fost evaluată situaţia a 1343 de copii din 7 internate, 257 dintre care s-au întors în familie. De asemenea, a fost prevenită instituţionalizarea a 216 de copii prin oferirea de sprijin pentru familie, în funcţie de fiecare caz în parte: consiliere, angajare în câmpul muncii, perfectarea actelor pentru primirea alocaţiilor sociale etc. În cazul copiilor care nu pot reveni în familia lor, asistenţii sociali caută soluţii de alternativă precum plasarea lor în familia extinsă sau în case de copii de tip familial.
Proiectul „Dezvoltarea serviciilor sociale integrate pentru familii vulnerabile şi copii în situaţii de risc” este desfăşurat de UNICEF şi Uniunea Europeană şi vine în sprijinul Guvernului R. Moldova în realizarea Reformei Sistemului Rezidenţial de Îngrijire a Copilului pentru anii 2007-2012. Prin această reformă, Guvernul îşi propune reorganizarea instituţiilor rezidenţiale şi reducerea, până în 2012, cu 50 la sută a numărului de copii care trăiesc separat de familie.