Majoritatea absolută a elevilor instruiţi în sistemul de învăţământ secundar profesional nu achită taxe de studii
Majoritatea absolută sau 93,4% din totalul elevilor instruiţi în sistemul de învăţământ secundar profesional din R. Moldova nu achită taxe de studii, fiind finanţaţi de la bugetul de stat.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în instituţiile de învăţământ secundar profesional de stat din contul bugetului sunt instruiţi 22,9 mii persoane (94,3%), iar în bază de contract – 1,4 mii
persoane (5,7%). Mărimea medie a taxei anuale pentru instruirea unui elev în instituţiile de stat variază în limitele de la 680 până la 6100 lei în funcţie de instituţie şi specialitate.
În anul de studii 2007/08 în instituţiile de învăţământ secundar profesional au fost înmatriculate 16,2 mii persoane, cu 4,8% mai mult faţă de anul precedent. La începutul anului curent de studii numărul de instituţii de învăţământ secundar profesional a constituit 75 unităţi, sau cu 3 unităţi mai puţin comparativ cu anul de studii 2006/07, ca rezultat al reorganizării prin absorbţie a unor instituţii.
Astfel, în sistemul de învăţământ secundar profesional activează 2 licee profesionale, 50 şcoli profesionale şi 23 şcoli de meserii (din acestea 6 unităţi pe lângă instituţiile penitenciare).
Din numărul total de elevi, 7,7% fac studiile în licee profesionale, 78,9% - în şcoli profesionale şi 13,4% - în şcoli de meserii. Repartizarea pe sexe a elevilor din învăţământul secundar profesional relevă o pondere mai mare a băieţilor (65,6%).
În cadrul instituţiilor de învăţământ secundar profesional, în anul de studii 2007/08 activează 2 instituţii nestatale (şcoli de meserii), în care îşi fac studiile 235 persoane, sau 1% din numărul total
de elevi.
Structura pe specialităţi reflectă ponderi semnificative pentru anumite specialităţi: bucătar (15,7% din total înmatriculaţi), lăcătuş la repararea automobilelor (9,5% din total înmatriculaţi), tencuitor şi
cusător (respectiv 7,9% şi 6,9%), operator la calculatoare (5,2% din total înmatriculaţi), electrogazosudor-montator şi tâmplar (câte 4,9% din total înmatriculaţi).
Asigurarea cu locuri în cămine este de 93,7%. Numărul de elevi bursieri a constituit 22 mii persoane, reprezentând 89,9% din totalul elevilor.