Majorarea ratei de schimb leu/dolar – „o mică perturbaţie de scurtă durată”
Pe parcursul ultimelor trei zile, inclusiv luni, casele de schimb
valutar din Chişinău au afişat un curs de schimb leu/dolar mai mare faţă de cel înregistrat pe parcursul săptămânii trecute. În mare, casele de schimb afişau în dimineaţa zilei de luni, 22 mai, o rată de 13,38 lei la cumpărare şi de 13,4 lei la vânzare.
Mai mulţi casieri de la casele de schimb valutar, solicitaţi de Info-Prim Neo să comenteze deprecierea monedei naţionale, au spus că nu cunosc adevăratele motive.
Solicitat în acelaşi context, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, a prognozat menţinerea stabilă, la cota de 13 lei, până la sfârşitul anului a cursului de schimb al valutei naţionale faţă de dolarul american, economistul Veaceslav Ioniţă a caracterizat majorarea cursului drept „o mică perturbaţie de scurtă durată”.
Economistul consideră că la această situaţie ar fi putut contribui un deficit temporar de valută străină pe piaţă, explicat prin mai mulţi factori, inclusiv prin o posibilă stopare a creşterilor volumelor de remitenţe, sau chiar o micşorare temporară a volumelor de bani din exterior. În acelaşi context, Ioniţă spune că ridică probleme şi neîncasările din exportul de vinuri pe piaţa Rusiei, pe baza cărora ar putea exista speculaţii. Potrivit lui, cele 20 mil. USD, care se acumulau lunar din vânzările de vinuri din Rusia, reprezintă o cotă mică ce nu ar putea influenţa piaţa valutară. O altă cauză ar putea fi, în opinia expertului, cererea sporită de valută din partea importatorilor, deoarece în ultimul timp se înregistrează o creştere sporită a volumelor de importuri în ţară.
Faptul că Banca Naţională nu a intervenit în aceste trei zile pe piaţa valutară pentru a suplimenta cererea de valută străină denotă, în opinia lui Ioniţă, faptul că nu există o reală necesitate în acest sens, „piaţa valutară fiind lăsată să se autoregleze”. În acest caz, spune economistul, într-o săptămână sau două cursul de schimb leu/dolar ar putea să revină la cota anterioară.
Economistul spune că Banca Naţională nu a intervenit pe piaţa valutară de aproximativ un an, din simplul motiv că piaţa în tot acest timp „s-a autoreglat”. El a subliniat, totodată, că îşi menţine aprecierile anterioare că până la sfârşitul anului curent cursul de schimb leu/dolar va oscila în jurul cotei de 13 lei.
Până la ora difuzării ştirii, Banca Naţională nu a dat o apreciere oficială privind majorarea cursului de schimb leu/dolar de către casele de schimb valutar.