Majorarea tarifelor la resursele energetice este iminentă şi ar determina mai mulţi consumatori să renunţe la ele. Concluzii la această temă au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.
Alexandru Mija, şef Direcţie Tarife la Agenţia Naţională de Reglementare în energetică, a comunicat că Agenţia a demarat deja consultări publice privind solicitările „Moldova-Gaz” şi „Gaz Natural Fenosa” de a majora tarifele. „Prerogativele ANRE sunt de a acţiona cât mai corect, ne ghidăm după principiul costuri minime la eficienţă maxima. Aceste majorări ar putea reduce numărul de consumatori, inclusiv agenţi economici. Nu înseamnă că vom da start dintr-o dată solicitărilor celor doi agenţi energetici. Vom tine cont de argumentele lor, dar vom face şi calculele noastre. Dacă va fi necesar, vom recurge şi la eşalonarea majorării tarifelor”, a spus Mija.
Președintele Asociației Consumatorilor de Energie din Moldova, Nicolae Mogoreanu, a declarat că majorarea tarifelor este condiţionată de deprecierea monedei naţionale. „Preţurile de achiziţie a gazelor nu s-au schimbat, ba chiar s-au diminuat, însă s-au scumpit serviciile aferente pentru transportare şi distribuire. Ultimele scumpiri au avut loc în 2011. De atunci leul s-a depreciate semnificativ. Pentru a proteja păturile vulnerabile, ar trebui de majorat de la 30 la 40 de metri cubi volumul de gaze care se achită cu tarif redus”, a declarat Mogoreanu.
Petru Chiriac, vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a declarat că majorarea tarifelor la resursele energetice va afecta populaţia ţării, dar în special pe angajaţii din sectorul bugetar şi din agricultură. „Noi încă nu avem buget pentru anul curent, dar din câte se ştie nu se aşteaptă majorări de salarii. În total consumatorii vor trebui să achite cu o sută de procente mai mult pentru resursele energetice, ceia ce va constitui o povară prea mare. Mulţi refuză deja serviciile agenţilor energetici, deoarece nu pot achita nici în condiţiile actualelor tarife. La sate au rămas foarte puţini consumatori de gaze. Ar trebui să ne aşezăm la o masă de negocieri cu reprezentanţii ai Guvernului şi ai factorilor de decizie de la companiile energetice să vedem cum putem proteja omul simplu de eventualele scumpiri”, a spus Chiriac.