Majorarea preţului la gaze şi barierele la exportul producţiei agricole au condus la creşterea inflaţiei
Majorarea preţului la gaze şi barierele la exportul pe pieţele tradiţionale al producţiei agricole şi, în special, vinicole au generat un şoc extern care, în mod direct şi indirect, a contribuit la producerea inflaţiei, a declarat joi, 27 iulie, prim-ministrul Vasile Tarlev, în cadrul şedinţei în plen a Parlamentului, unde a prezentat un raport privind realizarea programului „Modernizarea ţării bunăstarea poporului”.
Potrivit premierului, în primele 6 luni ale anului curent, preţurile de consum s-au majorat cu 7,4%, înregistrând o creştere de
1,6 puncte procentuale comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cursul de schimb al monedei naţionale în aceeaşi perioadă a marcat o depreciere faţă de dolarul SUA de 3,6%.
Dependenţa economiei de factorii externi s-a accentuat, în perioada respectivă, deoarece în ianuarie-mai 2006 exporturile s-au micşorat cu 10,6 %, iar importurile au crescut cu 14,4%. Tarlev consideră că stoparea exporturilor în Federaţia Rusă explică doar într-o anumită măsură evoluţia nesatisfăcătoare a sectorului real al economiei naţionale, pe motiv că nici acesta, nici organele publice „nu au tras învăţăminte din momentul de şoc al crizei financiare din 1998”.
Premierul a mai informat că volumul producţiei industriale în primul semestru a înregistrat o descreştere de 6,4 % faţă de perioada similară a anului trecut, diminuarea datorându-se în special declinului înregistrat în sectorul vinicol. Blocarea exporturilor a frânat procesul de îmbuteliere şi export a vinului, ceea ce a determinat o scădere a volumului producţiei vinicole cu 42,4 % faţă de perioada similară a anului trecut, iar în primele 5 luni ale anului curent pierderile producătorilor ca urmare a interzicerii exportului pe piaţa Rusiei au constituit cca 21 mil. USD.
Tarlev a concluzionat că stoparea exporturilor pe pieţele tradiţionale „descoperă dimensiunea reală a riscurilor la care este supus întregul sector în situaţia diversificării insuficiente a pieţelor de desfacere”.