Majorarea impozitului funciar vine într-o perioadă dificilă pentru agricultori, deputat

Majorarea impozitului funciar cu 15%, prevăzută în proiectul Politicii bugetar-fiscale şi vamale pentru anul 2016, va constitui o povară suplimentară asupra producătorilor agricoli, în condiţiile în care au suferit pierderi semnificative în anul trecut din cauza secetei. Opinia aparţine preşedintelui Comisiei permanente pentru agricultură şi industria alimentară, Radu Mudreac, şi a fost enunţată la şedinţa grupului de lucru creat de legislativ pentru examinarea acestui document, transmite IPN.

Deputatul a menţionat că pe lângă toate, agricultorilor nu le-au fost achitate subvenţiile cuvenite pentru anul 2015. „Datoriile la subvenţii pentru dosarele prezentate în anul trecut sun foarte mari. De asemenea, nu există o claritate care va fi, totuşi, mărimea fondului de subvenţionare pentru 2016. La fel, se propune şi majorarea impozitului pentru fâneţe şi păşuni. Ce să facă agricultorii, cum să sporească producţia, cum să majoreze exporturile?”, a spus deputatul.

Ministrul finanţelor, Octavian Armaşu, a declarat că acest impozit nu a fost revăzut de mai mulţi ani. Pe de altă parte, propunere vine din partea autorităţilor publice locale şi au drept scop consolidarea veniturilor la bugetele acestora. „A avut loc şi o întâlnire între reprezentanţii autorităţilor public locale şi celor a asociaţiilor producătorilor agricoli. A fost înaintată propunerea de a majora de două ori, impozitul. Nu s-a ajuns la un consens. De aceea, se propune majorarea impozitului funciar cu 15%”, a specificat ministrul finanţelor.

În cadrul şedinţei grupului de lucru, care se desfăşoară pe parcursul a două zile, s-a menţionat că la modul practic, acest impozit va spori în medie cu aproximativ 20 de lei per hectar.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.