Maine se cinsteşte ocrotitoarea Moldovei, Sfânta Cuvioasă Parascheva
Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei şi protectoare în toate ţăle ortodoxe din Balcani, este sărbătorită mâine, 27 octombrie, de ortodocşii de rit vechi. De-a lungul a 350 de ani, moaştele ei de la Catedrala Mitropolitană de la Iaşi au făcut nenumărate minuni şi vindecări de boli.
Sfânta Parascheva s-a născut în 1025 într-o localitate din josul Dunării într-o familie înstărită. Din fragedă copilărie l-a urmat pe Hristos, apropiindu-se de cele sfinte şi alegând spiritualul în locul bunurilor materiale. În timpul vieţii ea a fost idealizată pentru frumuseţea exterioară şi puritatea sufletului, iar după ce moare pe o corabie la vârsta de 25 de ani, este santificată. Înmormântate iniţial pe malul mării, apoi la Constantinopol, rămăşiţele ei pământeşti au fost transportate pe timpurile lui Mircea cel Bătrân la Bucureşti. După slăbirea Ţării Româneşti moaştele Sfintei Paraschiva ajung din nou la Constantinopol.
Domnul Moldovei, Vasile Lupu, a răscumpărat moaştele sfintei cu 300 de galbeni şi le-a adus cu mare alai şi cinste la Iaşi, unde în 1641 au fost depuse în biserica Trei Ierarhi. Astăzi rămăşiţele pământeşti ale Sfintei cuvioase Parascheva se păstrează în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Mai multe localităţi din R.Moldova marchează hramul de Sfânta Parascheva, inclusiv Dobrogea, Tohatin, Ciorescu, Goieni, Făureşti şi Hulboaca din municipiul Chişinău. Aici vor fi organizate mai multe manifestări culturale, gospodinele vor aştepta oaspeţii, sărbătoarea culminând cu tradiţionala "Horă a satului".
Primarii comunelor în componenţa cărora se află aceste sate spun că ziua va începe cu o Liturgie, iar după amiază pe scenele impriovizate vor evolua interpreţi din localităţi şi din capitală, sportivii amatori vor concura la trântă şi alte probe sportive, iar meşterii populari şi producătorii din localităţi îşi vor etala expoziţiile cu vânzare.
Despre tradiţiile şi programul Hramului din s. Hulboaca din primăria Grătieşti a vorbit reporterului agenţiei Info-Prim Neo primarul de Grătieşti, Valentina Patraş. Ea spune că Hramul în această localitate ţine, de obicei, 3 zile, care sunt rezervate cinstirii oaspeţilor şi vizitării rudelor şi prietenilor. Tradiţional, Primăria Grătieşti se implică în cea de a doua zi a Hramului, organizând diverse activităţi culturale, expoziţii artizanale, concerte ale artiştilor amatori şi profesionali.