Maib și BEI Global au semnat un acord de împrumut

Maib a semnat astăzi un acord cu Banca Europeană de Investiții (BEI Global) pentru un pachet financiar care include un împrumut de rang superior și un instrument de partajare a riscurilor, susținut de Uniunea Europeană. Valoarea împrumutului este de 50 de milioane de euro, pe o perioadă de până la 10 ani, sporind accesul la finanțare și promovând investițiile ecologice, oferind întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova condiții favorabile, cum ar fi termene extinse, rate competitive ale dobânzii etc. Garanția suplimentară parțială de portofoliu plafonată, susținută de Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă (FESD) al UE, extinde sprijinul acordat de BEI Global sectorului privat din Moldova, facilitând acordarea unui extra împrumut în valoare de 44 de milioane de euro pentru IMM-uri, transmite IPN.

„Sunt două facilități importante – acel împrumut de 50 de milioane de euro și garanția de 44 milioane de euro pentru a sprijini clienții noștri. Împrumutul de 50 de milioane va consolida capacitățile noastre re-împrumut pentru clienții care vor beneficia de o rată competitivă, iar pachetul de garanții de 44 de milioane este foarte important pentru că va permite clienților noștri să aibă acces la împrumuturi. Este vorba despre întreprinderile micro, mici și mijlocii. Noi avem foarte mulți clienți care se confruntă cu anumite dificultăți, iar aceste garanții pe care le semnăm astăzi, le vor permite acestor întreprinderi să aibă posibilitatea să se dezvolte în continuare”, a declarat în cadrul ceremoniei de semnare Giorgi Shagidze, președintele maib.

Directoarea Departamentului vecinătate estică și consolidare instituțională, Direcția generală vecinătate și negocieri privind Extinderea a Comisiei Europene, Adrienn Kiraly, a precizat că este vorba despre un sprijin pentru întreprinderile din Republica Moldova care vor declanșa reziliența mediului de afaceri, vor genera locuri de muncă și oportunități economice pentru toți. „Întreprinderile micro, mici și mijlocii reprezintă 60% din forța totală de ocupare în Republica Moldova în sectorul privat. Iată de ce acestea sunt foarte importante pentru noi și mă bucur să spun că este vorba despre un prim pachet de garanții care este semnat cu Republica Moldova care asigură accesul la inițiative”, a notat Adrienn Kiraly.

Șefa Departamentului incluziune financiară BEI Global, Marion Hoenicke, a declarat că este o cooperare deplină în interesul întreprinderilor micro, mici și mijlocii. „Pentru noi modelul de oferire a acestor servicii pentru acest tip de întreprinderi este o posibilitate de a stabili parteneriate fructuoase. Am lucrat asiduu, foarte multă muncă a fost pentru ca această garanție să devină o realitate”, a precizat Marion Hoenicke.

Împrumutul se axează în mod special pe finanțarea verde, 10% fiind alocate subfinanțărilor dedicate obiectivelor de finanțare a proiectelor verzi. Acesta reprezintă un semnal de sprijin din partea UE pentru tranziția Moldovei la economia verde. Împrumutul va sprijini atât tranziția țării spre o economie verde și dezvoltarea durabilă, obiective expuse în strategia guvernamentală „Moldova 2030”, cât și strategia de sustenabilitate a maib. Banca înțelege importanța tranziției la economia verde ca soluție de depășire a crizei climatice, sprijinind prin finanțare companiile cu ambiții de dezvoltare durabilă și care împărtășesc grija față de mediu și de viitor.

Pe parcursul anului 2023, maib și-a crescut în mod constant cota de piață pe segmentul IMM, inclusiv datorită angajamentului continuu față de clienții IMM, oferindu-le soluții inovatoare și servicii de înaltă calitate. Creditul „Energie pentru comercializare”, destinat să sprijine dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă bazate pe tehnologia fotovoltaică, este un exemplu de produs inovator, fiind destinat să sprijine IMM-urile să utilizeze resursele naturale regenerabile în avantajul lor. De asemenea, maib a colaborat cu guvernul în limitele programului „373”, care sporește accesul la finanțare pentru IMM-urile ambițioase.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE