La 9 mai 1945 se punea capăt celui mai sângeros război, care a distrus milioane de vieți omenești, inclusiv pe pământul nostru. Temelia unei păci adevărate și durabile în Europa a fost pusă în ziua de 9 mai 1950, atunci când cele două mari puteri, Franța și Germania, au decis să pună capăt rivalităților istorice și să construiască o comunitate a țărilor europene, astfel fiind puse bazele Uniunii Europene. Și din aceste considerente ziua de 9 mai are o semnificație dublă, susține președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, co-președinta Blocului ACUM, transmite IPN.
În cadrul unei acțiuni, organizate joi, 9 mai, în fața Parlamentului, Maia Sandu a declarat că ziua de 9 mai are multiple semnificații pentru cetățenii Republicii Moldova. În opinia deputatei, al Doilea Război Mondial a lăsat urme adânci în memoria colectivă, iar zeci de mii de basarabeni au fost nevoiți să lupte unii împotriva altora. De aceea pentru cetățenii Republicii Moldova, indiferent de etnie și convingeri politice, acest război nu poate avea nici învingători, nici învinși, fiindcă fiecare familie poartă doliu pentru unul sau mai mulți membri ai săi, care și-au pierdut viața.
Lidera PAS a spus că 9 mai este și ziua în care sunt investite și speranțe în viitor, pentru că Uniunea Europeană nu este doar o destinație, dar și un model de dezvoltare. Politiciana a mai spus că Uniunea Europeană reprezintă drumul cel mai scurt către libertate și bunăstare, către democrație și modernizare. „Uniunea Europeană înseamnă pentru noi o familie din care vrem să facem parte”, a notat Maia Sandu.
Vicepreședintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, a declarat că pentru el ziua de 9 mai este una a memoriei, dar și a tristeții. „În această zi, acum 74 de ani s-a încheiat cel mai sângeros război din lume, care a luat milioane de vieți omenești. Dar mai este un motiv de tristețe, pentru că, deși au trecut ani, în continuare cu eforturile politicienilor se fac tot pentru a diviza societatea. Prieteni, țara noastră are ca niciodată nevoie de reconciliere. Societatea a fost dezbinată artificial, inclusiv și pe subiectul celui De-al Doilea Război Mondial pe acest teritoriu. Iar politicienii care au făcut acest lucru, mulți ani nu scot mâinile din buzunarele noastre”, a spus deputatul.
Reprezentanții Blocului ACUM au făcut publică o declarație. „Invităm cetățenii Republicii Moldova să consemneze data de 9 mai într-un eveniment comun de reculegere, compasiune și toleranță. Este un moment simbolic în care putem reafirma atașamentul nostru față de democrație, statul de drept, față de libertățile individuale și prosperitate, valori pe care Blocul ACUM Platforma DA și PAS și le asumă, odată cu lupta pentru viitorul european al Republicii Moldova”, a citat din declarație Octavian Țîcu, deputat al fracțiunii parlamentare ACUM Platforma DA.
După manifestație, reprezentanții formațiunii au distribuit materiale informative despre Uniunea Europeană pe străzile capitalei. Ulterior, aceștia au mers să depună flori la Cimitirul Eroilor din Chișinău și la Complexul memorial „Eternitate”.