Maia Sandu vrea să candideze pentru un nou mandat și cere referendum pentru aderarea la UE

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu anunță că va candida pentru un al doilea mandat pentru funcția de șef al statului, alegerile pentru care ar putea avea loc în luna noiembrie a anului viitor. De asemenea, Maia Sandu solicită Parlamentului organizarea unui referendum în cadrul căruia cetățenii să se pronunțe asupra opțiunii de aderare a țării la Uniunea Europeană, transmite IPN.

Maia Sandu își pune speranță în sprijinul societății pentru obținerea celui de-al doilea mandat pe care promite să îl utilizeze pentru a asigura progresul țării pe calea integrării europene.

„Mi-am asumat să fac tot ce ține de mine pentru a duce la capăt misiunea integrării europene. Am obținut sprijinul statelor membre pentru acest parcurs și am nevoie de sprijinul vostru, dragi moldoveni, pentru a reuși. Mai avem pași importanți de făcut și mă angajez să continui, dacă îmi veți oferi încrederea pentru un nou mandat în 2024.... Tocmai de aceea, cred că este necesar să spunem clar - toată țara - ce drum alegem pentru Moldova. Solicit Parlamentului să inițieze organizarea unui referendum la toamna viitoare, la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare”, a spus șefa statului în mesajul său cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, care au coincis cu încheierea termenului de trei ani din mandatul ei prezidențial actual.

„După 3 ani de mandat, am reușit să deschidem negocierile pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Un lucru care părea imposibil cu 3 ani în urmă. Pentru această realizare istorică, au muncit mulți oameni, s-au depus eforturi imense și fiecare contribuție - din partea funcționarilor publici, din partea societății civile, din partea fiecărui cetățean - a contat. Cu câțiva ani în urmă, am pornit, împreună cu cetățenii, pe un drum al transformării Moldovei într-o țară mai bună. Când am pornit pe acest drum, corupția din Moldova devenea tot mai multă, iar libertatea - tot mai puțină. Clanurile corupte de la putere păreau de neclintit. Moldova devenise o țară izolată, despre care se vorbea doar ca loc al spălării banilor și al sărăciei cronice. Speranța că avem o șansă de a schimba lucrurile în bine devenea tot mai mică. Dar am continuat să luptăm pentru lucrurile în care credem. Țara noastră a trăit și victorii, și înfrângeri. Însă niciodată nu ne-am oprit din drum. Iar azi vorbim despre Moldova cu speranță. Umăr la umăr, pe acest drum, am câștigat dreptul de a ne decide singuri soarta și încrederea că putem construi acasă un stat european. Moldova se sprijină azi pe o coaliție de țări-prietene care ne ajută și ne protejează. Și, după mulți ani, vedem lumină pe acest drum. În aceste zile Uniunea Europeană a spus un DA ferm pentru parcursul nostru european”, a scris Maia Sandu.

Ultimele alegeri prezidențiale din Republica Moldova au avut loc în anul 2020, în două tururi – 1 noiembrie 2020 și, respectiv, 15 noiembrie 2020. În al doilea tur, Maia Sandu l-a devansat pe Igor Dodon cu scorul de 57,72% : 42,28% din voturile alegătorilor.

Ultimul referendum a avut loc în data de 24 februarie 2019 în cadrul căruia societatea a fost întrebată dacă acceptă reducerea numărului de parlamentari și introducerea revocării mandatelor deputaților de către cetățeni. A fost un referendum consultativ, nu decizional, propus de liderul de atunci al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Deși validat, rezultatul acestuia nu a fost supus votului în Parlament. Referendumul a fost organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare. Dacă va fi decis, referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE ar putea avea loc, cel mai probabil, concomitent cu alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului viitor. Anterior, mai mulți actori politici au solicitat organizarea referendumurilor privind direcția de dezvoltare a Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.