Maia Sandu: Viața prosperă poate fi obținută cu o administrație publică locală eficientă

„Țara noastră va fi cu adevărat prosperă doar atunci când schimbarea în bine va fi simțită în fiecare sat și oraș. În fiecare localitate oamenii așteaptă rezultate concrete de la cei pe care i-au ales să le conducă localitatea. Aceste rezultate le pot oferi doar autoritățile administrației publice locale eficiente”. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu la Adunarea Generală a Autorităților Locale, dedicată Zilei Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică Locală,  care este marcată astăzi, transmite IPN.

„În fiecare localitate, oamenii au nevoie de două lucruri importante: locuri de muncă bine plătite și servicii publice de calitate. Dincolo de orașele mari, avem puține localități în țară care au reușit să asigure locuri de muncă prin dezvoltarea afacerilor”, a menționat șefa statului. Condițiile sunt diferite de la localitate la localitate. „Unele sunt plasate geografic mai avantajos decât altele. De asemenea, economia de scală face diferența. Dar în toate este nevoie de locuri de muncă, de crearea condițiilor pentru dezvoltare economică. Și oricât de dificil ar fi, trebuie să ne asigurăm că obiectivul creării locurilor de muncă este asigurat în fiecare localitate din țară”, a notat Maia Sandu.

„Pentru îmbunătățirea serviciilor publice, e nevoie, în primul rând, să îmbrățișăm tehnologiile informaționale. În al doilea rând, să facem investiții pentru modernizarea infrastructurii”, a punctat șefa statului. Ea a amintit că Guvernul a lansat în mai multe localități centre de prestare a serviciilor. „Această experiență trebuie să fie preluată de toate APL-urile într-o perioadă cât mai scurtă. Modernizarea infrastructurii este un proces mai îndelungat și mai costisitor”, a remarcat Maia Sandu.

Pentru ca administrația publică locală să devină mai eficientă, Maia Sandu a propus „accesul echitabil la sursele oferite de bugetul statului”. Guvernul a anunțat constituirea unui fond al dezvoltării la nivel local. „Prin acest fond de finanțare urmează să se asigure corectitudinea susținerii dezvoltării localităților, prin asigurarea unor criterii foarte clare, prin mecanisme transparente și corecte de selectare a celor mai competitive proiecte care vor veni din partea administrației publice locale”, a specificat Maia Sandu, adăugând că „descentralizarea trebuie să fie însoțită de creșterea capacităților pentru că toate lucrurile se fac de dragul cetățeanului”.

Maia Sandu a îndemnat reprezentanții administrație publice locale să folosească eficient toate oportunitățile de finanțare de peste hotarele țării.

Stoparea controalelor abuzive este un alt subiect abordat de Maia Sandu. „Reforma pe care a inițiat-o Guvernul împreună cu Parlamentul, de curățare a organelor de drept de elemente care au comis abuzuri (inclusiv față de lucrători din administrația publică locală, n.r.), este un efort care va conduce la îmbunătățirea situației în acest sens”, a remarcat Maia Sandu. „Când vorbim despre lupta împotriva corupției, trebuie să înțelegem că corupția trebuie stârpită la toate nivelurile, inclusiv la cel local, pentru că ilegalitățile vor fi pedepsite indiferent de locul unde acestea sunt făcute”, a adăugat Maia Sandu.

Adunarea Generală a Autorităților Locale a fost organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova, în parteneriat cu conducerea țării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.